Приморавају труднице на посао, без обзира на последице по здравље

trudnica1

Лекарска комисија у Шапцу, а тако је вероватно и осталим градовима, поступајући по одлуци владе односно Министарства здравља од 01.10.2014.године, не дозвољавају трудницама да користе своје законско право на трудничко боловање. Због такозваних мера штедње, не обазирући се на мишљење гинеколога и не размишљајући о последицама за трудницу и дете које носи, показују невиђену суровост према будућим мајкама. Шта то значи у пракси најбоље говори пример супруге једног нашег члана. Она је ових дана ушла у шести месец трудноће, која се досада показала врло тешка и ризична, јер опасност од побачаја је стално присутна. Због тога је изабрани лекар-гинеколог препоручио строго мировање и да користи неопходну терапију. На лекарској комисији, коју иначе чине лекари опште праксе, погледавши само површно донете папире, они су рекли да они морају да закључе боловање. Тада им је трудница рекла да она ради у фабрици на радном месту где је стално у покрету, при чему је изложена сталним зрачењима и испарењима, да једноставно то за њено стање може имати катастрофалне последице. Сурове бирократе у белим мантилима, само су јој рекли да њих не занима где она ради и да на основу ових папира морају да закључе боловање. При томе су јој рекли нешто, што изазива оправдану сумњу у њихове добре намере: “Ето да ти изађемо у сусрет, дајемо ти шест дана да се снађеш!?“ Да ли је то значило припремити коверту или на неки други начин поткупити њихову савест? Када се трудница поново обратила свом изабраном гинекологу, он је и сам био просто запрепашћен дрскошћу и суровошћу наведене лекарске комисије. Међутим признао је, да је и сам немоћан да било шта промени, јер лекарска комисија очигледно не обраћа пажњу на његово мишљење. Препуштена сама себи, наведена трудница је успела делимично да реши свој проблем, тако што јој је газда код кога ради изашао у сусрет и дозволио је да не ради, а он ће јој плаћати основне обавезе за пензионо и здравствено осигурање до одласка на породиљско боловање. Тако је она остала без надокнаде за боловање или плате јер није у стању да ради.

Ово је само један пример, који је завршен са делимично срећним крајем, а шта је са оним мноштвом других где је будућа мајка приморана од лекарске комисије да напусти посао или се враћа на исти и при томе са невиђеним последицама по себе и дете које носи. Да ли ко води евиденцију, колико је било побачаја у Србији после оваквих неразумних одлука лекарских комисија или колико је деце рођено са трајним последицама, јер су неке намргођене чике у белим мантилима натерале мајку да ради у условима који директно утичу на здравље детета.    

           Ова одлука владе имаће више него далекосежне негативне последице, а што ће се показати кроз смањење броја рођене деце, као и здравље нације преко деце чије су мајке трудноћу провеле радећи у тешким и стресним условима на послу. То значи да ће Србкиње, који су се и досад тешко одлучивале да рађају, убудуће чинити још ређе или никако. У времену када сва истраживања показују да овај народ убрзано изумире, годишње нестаје један град од 35 хиљада становника, а за само 67 година неће бити првака у школи, овим чином влада показује да смишљено ради против свога народе и своје земље. Уместо да подстичу Србкиње да чине оно што им је од Бога дато, да рађају децу, омогућивши трудницама да користе своја законска права и дајући им колико толико материјалну сигурност, власт радећи супротно чини прави злочин.

И тако док за оне на власти не важе мере штедње, они се расипају купујући од диплома до авиона, проводе се са својом многобројном фамилијом и пратњом по свету на најелитнијим местима, а то све наравно о трошку ове државе, док се паре из буџета неограничено троше на пропагирање смрти у виду содомије, за то време се на будућности ове земље, србским мајкама и србској деци немилосрдно штеди.

Србијо стиди се, јер си својим ћутањем пристала на овај злочин или како је то рекао Блаженопочивши Патријарх Србски Павле:Када силе зла крену на нејач, ако их не заштитиш, крив си колико и злочинац.

Како радили, тако нам Господ помагао!

Дана 21.02/06.03.2015.лета Господњег                              
Свесрбска народна организација “СРБИ НА ОКУП“- месни одбор Шабац – Мачва