„ТЕСЛИНИМ“ ФУДБАЛЕРИМА – БРОНЗА

???????????????????????

Ђачка олимпијада Будимпеште

„ТЕСЛИНИМ“ ФУДБАЛЕРИМА – БРОНЗА

Овогодишње кадетско првенство Средњих стручних школа и Гимназија у дворанском фудбалу, у оквиру Ђачке   олимпијаде Будимпеште, завршено је 28. фебруара. Право на борбе за највиши пласман, већ по традицији, изборила је и Српска гимназија „Никола Тесла“ (и ове, као и прошле године, била је једина народносна школа у метрополи која се пласирала у завршницу!). Жребање, због регуларности, одржано је директно на теренима Спорт клуба (Девети главноградски кварт) на Шорокшари путу. Девет најбољих школских репрезентација, подељених у две групе (у једној пет, у другој четири селекције) играле су свака са сваком, а по две најуспешније пласирале су се у полуфинале. Вољом жреба, фудбалери „Тесле“ нашли су се у А групи (бројала четири тима) и у којој су све екипе биле – гимназијске.

У првом, тактички најтежем мечу, црвено-плаво-бели победили су фаворита за наслов најбољег у групи, школу „Дожа“, златним минималцем 1:О, док су у наредне две утакмице ривалима приредили праву голеаду. Чак 14 пута затресли су им мрежу! Кадете гимназија „Нојман“ и „Вереш Палне“ победили су идентичним резултатом од по 7:О.

???????????????????????

У полуфиналу „орлиће“ је чекао још један гимназијски супарник, другопласирани „Сент Имре“ из Б групе. Имали су „Теслини“ фудбалери у овој утакмици чак три прилике. По једну која их је, спортски речено – „враћала“ у меч, а трећу – да сусрет дефинитивно „преломе“ у своју корист. Нису, међутим, имали среће. Чак два пута пречка је спасавала ривала, док је у трећој шанси лопта прво ударила у једну, потом у другу стативу и – изашла из гола! Изгубили су 5:3.

???????????????????????

У борби за треће место фудбалери „Сошига“ победили су „Дожу“ са   6:3, док је титула најбољег фудбалског тима у 2О15. години у Будимпешти припала школи „Сент Имре“ која је у врло динамичном и неизвесном финалу тријумфовала над Двојезичном Машинско – Техничком школом „Ујпешт“ из Нове Пеште са 3:2.

Изузетан такмичарски успех младих српских фудбалера (од којих су чак десеторица новајлије!), након рада од свега пет месеци са проф. Властимиром Вујићем, доказ је континуитета трајања и понављања на високом нивоу, који је врло захтеван. Дрес Српске школе на овом најпрестижнијем такмичењу у жупанији Пешта носили су играчи: Алекса Јанковић, Илија Грк, Павле Јовановић, Деспот Савић, Мирко Желер, Марко Лато, Мирко Ђумић, Зоран Јошић (капитен), Владимир Ђорђевић, Лазар Петронијевић, Никша Новосел и Михајло Остојић.

Б. В.

 

Потписи под фотографије

3 589   К   –   Међу лауреатима и ове године: Фудбалски кадети будимпештанске Српске гимназије

3 645   К   –   Капитен Зоран Јошић са потпредседником ФС Будимпеште ФеренцомУјваријем

37О6   К   –   Пред свечано уручивање медаља најуспешнијим школским репрезентацијама у Дворанском фудбалу у Будимпешти у 2О15. години