Шиптари са југа Србије не одустају од заставе Албаније

SiptarБУЈАНОВАЦ, 4. фебруара 2013. – Председник Националног савета Албанаца Галип Бећири изјавио је у понедељак да нема помака у одредјивању нових симбола које би Албанци у општинама Бујановац и Прешево могли званично да користе при обележавању националних празника.

Бећири је за агенцију Бета изјавио да је прошле недеље о томе разговарано са високим комесаром за националне мањине при мисији ОЕБС у Београду Кнутом Волебеком, приликом његове посете Бујановцу, али да никакав договор није постигнут.

„Са Волебеком смо имали ту тему, али нисмо нашли заједнички језик. Његова препорука је била да Албански национални савет промени заставу (која се користи током обележавања албанских националних празника), али ми се са тим нисмо сложили. За сада остају исти симболи. Више је било речи о проблемима у образовању“, казао је Бећири.

Албанци током обележавања националних празника у Прешеву и Бујановцу користе заставе Републике Албаније, што сваке године изазива тензије, нарочито приликом обележавања Дана албанске заставе 28. новембра када се заставе Републике Албаније истичу и на зградама општина у Прешеву и Бујановцу.

Према Закону о националним мањинама, национални симболи (застава, грб) које користе мањине у Србији не смеју бити исти као симболи друге државе.

БЕТА / СРБИ НА ОКУП