Затворена врата за ГМО

GMO-organizamКОМПАНИЈА „Монсанто“ засада неће пласирати генетски модификовану храну у Србији, јер није добила финансијску подршку од Европске банке за обнову и развој. Наиме, више од 150 светских еколошких организација обратило се ЕБРД са захтевом да се не одобри кредит од 40 милиона овој америчкој фирми, па је тако пројекат пропао.

Од пре четири године на снази је закон који забрањује увоз и производњу ГМО производа у Србији. Баш због великог пројекта „Монсанта“ постављено је питање да ли је потребна измена закона. Ова тема већ недељама, откако је најављена евентуална промена прописа, дели како грађане, тако и стручну јавност.

– ГМО је веома осетљиво питање, комплексно и од велике важности за читаво друштво – објашњава Миланка Давидовић, помоћник министра пољопривреде.

– Тако се изменама овог закона не може приступити без отварања широке расправе и укључивања свих релевантних чинилаца.

Неки од професора са Пољопривредног факултета у Београду поручују да гласине о томе да генетски модификоване намирнице изазивају рак и стерилитет нису истините, али и да њихова производња није погодна за Србију.

– Нисам за гајење ГМО биљака, због тога што смо једна од ретких земаља са великим бројем научних института – тврди Гордана Шурлан Момировић, професорка генетике. – У њима производимо сопствене сорте и хибриде, који су конкурентни и на иностраном тржишту.

НОВОСТИ