У Аустралији се десило чудо – Амбасадор Србије се састао са некадашњим борцима из редова војводе Момчила Ђујића

Toma Banjanin Miroljub Petrovic  Marko Banjanin 21 February 2015 (2)

Тома Бањанин, Мирољуб Петровић, Марко Бањанин 21 Фебруар 2015

У Аустралији се десило чудо. Амбасадор Републике Србије у Канбери, Господин Мирољуб Петровић се , а како се на слици лепо види, састао са некадашњим борцима из редова војводе Момчила Ђујића. Још кад је на власти био Милошевић било је наивних који су мислили да је дошао тренутак да држава Србија призна борбу четника. То се наравно није догодило, али је петооктобраска револуција поново пробудила наду да ће да се то деси, па опет ништа.

У суботу 21. фебруара је амбасада Србије организовала у Мелбурну у меморијалном центру обележавање 100 година Првог светског рата. Организатори су и званично на прославу позвали и представнике Прве српске подружнице RSLa, а што је српски део Аустралијске организације ратних ветерана. Тако су се нашли на истој прослави представници државе Србије и четника. Слика говори хиљаду речи, у средини је Његова екселенција амбасадор Републике Србије у Аустралији Господин Мирољуб Петровић, лево је Тома Бањанин, а десно Марко Бањанин. Ову двојицу браће зна сваки Србин у Аустралији. Ратовали у четничким јединицама у Лици, Далмацији и Босни, после рата из италијанских логора су дошли у Аустралију и своју борбу наставили, овога пута у националним организацијама и цркви, борећи се да се истина о злочинима комуниста, усташа и католичке цркве сазна, а жртве не забораве.

Међу српском националном емиграцијом међутим овај сусрет иако је све обрадовао ни мало се не сматра резултатом политике садашњег српског режима, већ само случајнишћу или као један присутни четник рече “То је Бог тако угодио”.

Томисла Николић, као тадашњи Шешељев  заменик, је у Мелбурнз пре 23 године свечано открио споменик Ђенералу Дражи Михаиловићу, али када смо га замолили да сада као председник Републике Србије пошаље само поруку и поздрав поводом прославе двадесетогодишњице откривања споменика, он је то глатко и грубо одбио. Садашња влада која је издала српску колевку Косово и Метохију ће да се за рад ј….г Брисела одрекне сећања не само на Равногорце и вожда Драгољуба, него и на свих покланих и убијених чији је једини грах био што су православни.

Драган Јанковић, Мелбурн