Ратни злочинац Бајрам Реџепи о темама предсојеће рунде преговора

bajram-redzepiЧАГЛАВИЦА – Ратни злочинац Бајрам Реџепи тврди да ће највероватнија тема предстојеће рунде разговора Београда и Приштине у Бриселу бити будућност, како он сматра, илегалних српских безбедносних структура на северу Косова.

Он је, гостујући у емисији „Слободно српски“, рекао да „те структуре морају да иду“, односно да се неки људи из тих структура који нису починили криминална дела, трансформишу у такозвану Косовску полицију.

Према његовим речима, на Косову постоје институције безбедности које су легалне, а то су Кфор, Еулекс и полиција Косова, а све остало је нелегално. Реџепи је даље оценио да интегрисано управљање границама доста добро функционише, али да на северу Косова на прелазима Јариње и Брњак, како је навео, и даље постоје проблеми кад је превоз цариника и граничних полицајаца у питању.
„До сада су били транспортовани хеликоптерима, али је то за Еулекс велики трошак који не може да поднесе. Недавно је Еулекс почео да их превози копненим путем, али им на северу свакодневно праве сметње, иако је то део договора Београда и Приштине. Сем такозване Косовске полиције Еулекс-а и Кфор-а нико нема право да зауставља људе на путу и ограничава слободу кретања“, поручио је он.

Говорећи о недавном рушењу надгробних споменика на православним гробљима широм Косова, Реџепи је оценио да се не ради о координираној акцији. Он је поновио да осуђује свако скрнављење гробаља и споменика, указујући да то кошта ткзв. косовски буџет. Исто тако је истакао да је у току истрага, и да је, на пример, у Витини ухапшено пет лица, да су предузете мере против полицакаца који су тамо имали задатак да заштите споменик. Реџепи, међутим, тврди да је рушење српских споменика била реакција људи револтираних уклањањем споменика терористима  у Прешеву.

Реџепи је говорио и о хапшењу Срба на Божић у Грачаници, нагласивши да је полиција деловала јер су били одевени у одећу налик на униформу цивилне заштите, те су држани 48 сати у притвору. Он је објаснио да је покренута истрага, након што се појавила вест да у они у притвору претучени, али је додао и да постоје, како тврди, наводне информације да су повреде задобијене у некој пар дана ранијој тучи. Према његовим речима, суспендована су два полицајца, који су, на основу сазнања до којих је дошао Еулекс, тукли приведене.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП