Нечувени албански вандализам и дивљаштво на српским гробљима на Космету!

Уништено више од 10.000 споменика на српским гробљима

Уништили више од 10.000 споменика!

На две трећине територије КиМ (укупна површина 10.886 км2) у потпуности уништили, од 1999. године,  на више од  280 српских  гробља више од 10.000 споменика што је нечувено дивљаштво у Европи. – Руше и споменике бораца против фашиста . – Срушили све споменике српских писаца и историјских личности

По злогласној  и застрашујућом  Хитлеровој фашистичкој  теорији из “Мајн кампфа” (“Моја борба”) :  “ Ако једном народу уништите споменуке  тог народа неће бити ту у другом колену” –  Албанци од 1999. године на Косову и Метохији систематски уништавају српске цркве , манастире , српска гробља и споменике на њима, споменике српских историјских личностим спомен плоче и друга обележја, спомен чесме ….  Тако, су срушили споменике Милошу Обилићу из центра Обилића, цару Лазару из центра Гњилана, као и споминике Вука Караџића, Доситеја Обрадовића, Петра Петровића Његоша… а уништили су и  два пута спомен плочу киднапованих српских новинара  1998. године,  Ђура Славуја и Ранка Перинића постављену пре  две  године код Велике Хоче на место отмице.

???????????????????????????????

Према још непотпуним подацима Рашко – призренске епархије  и ОЕБС-а   од доласка међународне војне и цивилне мисије на Косову и Метохији,  половином 1999. године  до почетка 2015,  Албанци су  уништили и поломили  на 280 српска гробља више од  10.000 споменика што је до сада незабележени вандализам у Европи. На површини од  8.000 км  квадратних , од укупне територије  Косова и Метохије 10.886  квадратна километра,  данас нема ниједног читавог српског гробља. У Метохији  су остала читава  само  три  српска гробља,  у Црколезу у општини Исток,  селу Бање у општини Србица  и гораждевцу код Пећи  док  на  централном Косову нема ниједног  очуваног српског гробља. На српским гробљима у потпуности је уништено и 90 капела а преостала  српска гробља се и данас несметано затиру , уништавају, преоравају  и  претварају у депоније.

У историји цивилизације у Европи такво дивљаштво и вандализам једног народа над мртвима  нигде није забележен. Албанска суровост  према мртвима постаје још већа када се зна да су поједина гробља, после уништења споменика на њима, минирали као оно у Старом Грацком код Липљана на коме је сахрањено  и 14 српских жетеоца које су убили албански терористи на њиви  јула 1999. године . На више од 60  гробља апсолутно  нема ниједног споменика , око којих су поломљене или  однете ограде.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кфор је на  многим оградама  српских гробља постављао бодљикаву жицу али ни то није спречио албанске вандале да руше и уништавају  споменике.  Бодљикавом  жицом ограђено је и велико српско гробље у јужном делу Косовске Митровице али  то ништа није помогло да се спречи уништење 800 споменика на њему. Више од 800 споменика поломљено је и уништено на српском гробљу у Приштини.

До сада се нико није бавио материјалном штетом уништења споменика  на српским гробљима на Косову и Метохији и других објеката на њима. У сваком случају материјална штета је већа од пет милиона еура,  када се узме у обзир, да у просеку један споменик кошта 500 еура.

Албанци  данас преко српских гробља  праве путеве , претварају  их у депоније, пашњаке и утрине па  и њиве а од споменика често праве стазе па и ограде око кућа.

Зоран Влашковић – Срби на окуп