Зашто Албанци напуштају КиМ?

siptari napustaju kosovo

Зашто Албанци напуштају КиМ?

Нико не нуди радна места!

-Одлазе млади,читаве породице са децом, па чак и бебама, али и они старији. – Незапосленост  45 одсто и сиромаштво главни разлог одласка са Косова и Метохије. – Чак 13 одсто становништва екстрено сиромашно јер преживљава са једним еуром дневно

Да Албанци масовно напуштају Косово и Метохију, претходних недеља најбоље се могло уочити на Мердару. Иако нема званичних података, овај административни прелаз, са циљем да оду у земље Европске Уније, дневно прође њих неколико стотина, углавном аутобусима али и приватним аутомобилима. Одлазе млади,читаве породице са децом, па чак и бебама али и они старији. За напуштање Косова Србија им апсолутно није кривац!

Незапосленост  45 одссто!

Према званичним подацимна Приштине  тренутна незапосленост на Косову износи више од 45 одсто. Односно, у овом тренутку на посао чека више од 320.000 Албанаца. На другој страни сваке године око 25.000 Албанаца заврши средњу школу а ту је и око 2000  оних који стекну факултетску диплому. Они  имају мале шансе да добију посао.

Према званичним подацима УНДП ( Програма Уједињених Нација за развој) на Косову  је 13 одсто становништва екстремно  сиромашно јер преживљавају са једним еуром дневно.

Најуноснији и најраширенији посао на Косову и Метохији су трговина и угоститељство. После 1999. године Албанци су широм Косова саградили више од 120 нових хотела и мотела, само у Приштини је изграђено 12 нових хотела,  као и више од 100 великих тржних центара. Данас нема општине која нема више великих  и модерних тржних центара и више хотела. Изграђено је и десетак приватних клиника најразличитије врсте.

Према подацима косовске царине на Косову и Метохији је после 1999. године саграђено невероватних 1.118 нових бензинских пумпи, и буквално на сваком километру магистралних путева на Косову има једна или две бензинске пумпе. Питање је колико су пумпе стварни изввор рада или служе само за покриђе и прање прљавог новца!?

Према попису становништва из 2012. године на Косову и Метохији има   1.739.825 становника од којих је  92,93 одсто Албанаца.

Око 50 посто становништва на Косову млађе од 26 година.

Око 20 посто, или око 92.000 грађана Косова, за главни извор прихода имају дознаке из иностранства, углавном од својих ближњих, око 112.000 за главни извор имају пензије, док више од 84.000 живе од социјалне помоћи.

У грађевинарству ради око 23.000 радно способних радника, око 30.000 се бави трговином, око 14.000 је у хотелијерству и исхрани, а око 32.000 у јавним службама.

Што се запослених тиче, у јавном сектору их је 78.000  а у приватном око 123.000.

Од великих предузећа раде Косовске термоелектране, цементара у Ђенерал Јанковићу, Фероникл у Глоговцу и још пар мањих предузећа која су у власништву странаца који овде убирају профит док радници имају минималне зараде.

На КиМ Албанци не  смеју да говоре ко од њихових политичара има монопол за увоз нафте и нафтиних деривата, цигарета и друге робе. Са таквим монополом такви политичари су годинама у власти и са енормним грађевинама и другим богатством. Нико од таквих политичара, а многи су без икакве школе, не нуди економски развој, нова радна места и изградњу фабрика. У таквој ситуацији  сада су Албанци само принуђени због својих врховних политичара да напуштају Косово и Метохију!

Зоран Влашковић – Срби на окуп