Николић заказаним сусретом са Јахјагом у Бриселу потврдио курс антидржавне политике

toma i jahjaga izdajaБРИСЕЛ – Из кабинета Високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон данас је и званично потврђено да ће се први сусрет председника Србије Томислава Николића и такозване косовске председнице Атифете Јахјаге одржати у среду, 6. фебруара у Бриселу.

„Овај сусрет је планиран у контексту нормализације односа између две стране“, каже се у кратком саопштењу из кабинета Високе представнице достављеном медијима. Иако је овај датум већ данима циркулисао у медијима, из Европске комисије је данас први пут званично потврђен.

Танјуг из извора блиских Комисији сазнаје, да се током заказаног сусрета не очекују никакви конкретни договори, већ је циљ да се на симболичан начин додатно утемељи дијалог који се већ одвија на премијерском и експертском нивоу.
„Овим сусретом ће се развејати сумње да између председника и премијера Србије постоји неслагање у вези са дијалогом“, објаснио је функционер Европске комисије који је желео да остане анониман, подсећајући на дискусију у вези са Платформом и Резолуцијом које су усвојене у Народној скупштини Србије прошлог месеца.

У првој верзији Платформе коју је Николић предложило налазила се формулација да „ништа није договорено док се све не договори“, која је могла да се тумачи као најава суспензије дијалога док се не реши питање коначног статуса Косова. Та ставка је уклоњена из финалне верзије након интервенције премијера Ивице Дачића.

У Бриселу се, иначе, сматра да сусрет Николића и Јахјаге представља још један важан корак у нормализацији односа Београда и Приштине, и свакако ће ући у извештај о напретку који Комисија треба да достави Европском савету почетком априла. Савет ће након тога, највероватније у јуну, одлучити да ли да Србији додели датум почетка преговора о придруживању ЕУ, за шта је напредак у нормализацији кључни услов.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП