Смучило ми се од Вучићевог срамног улизивања Западу и домаћих улизака њему

ilustracija11

Не, овако се не може водити здрава и успјешна српска политика! Одавно би требало већ бити кристално јасно сваком разумном бићу да са овим човјеком на кормилу државе, Србија нема апсолутно никакву перспективну будућност!

Дефинитивно, актуелни курс нашег политичко-економског кормилара води Србију у амбис! Ко то до сада још није уочио, спознаће у догледно вријеме.

Настављајући свој низ чудних реторичких гафова, наш српски премијер господин Александар Вучић дрзнуо се окуражено, све зарад улизивања и ласкања западној охолој и циничној дипломатској клики, да испали и громаду увредa на рачун новоизабраног грчког премијера Ципраса и његовог народа, чијом демократском вољом је изабран да преузме власт у братској држави.

У стилу комплексаша, ето нико као он, истакао је самог себе за “озбиљног и одговорног човјека“ који никад не би, попут новог грчког премијера Ципраса, обећавао свом народу реформске мјере којима би смањио социјално раслојавање грчког друштва и започео економски развој.

 

Другим ријечима – по његовој оцјени испада да је Алексис Ципрас “неодговоран и неозбиљан политичар“ и као такав неће успјети у својим предизборним обећањима, јер су његове замисли нереалне, а да су Грци у већини глупи јер су га изабрали за свог вођу.

Вучић не само што је тим својим ставом понизио једине изразито драгоцјене искрене пријатеље у цјелокупној Европској унији, него је послао непромишљену поруку грчкoм народу и његовој новој влади шта мисли о њима – заборављајући притом на сву свесрдну помоћ коју су нам Грци пружали у најтежим тренуцима, за вријеме економских санкција које је Србија својевремено деведесетих година мукотрпно преживљавала.

О додатној изразито важној чињеници да се Грци константно свих ових минулих година противе западним моћницима да признају Косово, а која има изразито важну виталну подлогу у структури српског територијалног интегритета – да и не говорим.

Да би се поступало разумно – мало је имати само разум – цитираћу славног Фјодора Михајловича Достојевског: „Пријатељство и наклоност неког народа се мора поштовати, гајити и усавршавати, а не подкопавати“ – то је приоритет над приоритетима сваком мудром политичару. Господину Вучићу очигледно није!

Упркос свим упозорењима из Брисела и Берлина, Грци су изабрали своју нову будућност. Нови премијер Грчке је Алексис Ципрас – свидјело се то некоме или не.

Има ли Србија уопште потенцијал за своје промјене?

Да у српским реформама шкрипи свуда, па и тамо гдје је подмазано не може се превидјети.

Реформе се врше по налогу и вољи Тројке (ММФ, Европска централна банка и Европска комисија) којима је искључиво важан профит и утицај на економске структуре.

Унутрашњи национални интереси земаља по којима су расули своје мреже за лов уопште их не интересују. Под таквим околностима не могу се вршити реформе у интересу државе и грађана. Тврдити супротно, – ноторна је лаж!

Потенцијал српских патриотских економских мозгова је у огромном обиму раштркан свуда у свим политичким партијама, али и широм дијаспоре, треба их само издвојити и скупити у јединку која ће усмјерити Србију у блиставу будућност.

Тренутни култ бунта за промјене у српском народу очигледно нема више своју супстанцу.

Појединачне акције индивидуалаца вредне су сваке пажње и респекта, али недовољне. Креатори и вође процеса за промјене још фале, – али то не значи да их ускоро изненада неће ни бити!

Премијер који води свој народ у будућност само на реторици, без спровођења сопствених економских визија, доноси ефектне резултате исто као један зубар без зубарских клијешта.

Срби су изабрали свог “зубара“ да их ослобађа од патњи и бола.

Ординација ради, болесника све више.

Драган Ђоговић*, 31.1.2015.
________

djogovic

*О аутору:

Драган Ђоговић је бизнисмен, уметник, публициста, хуманитарац и активиста. Рођен у Сарајеву, српски држављанин. Живи од своје ране младости у дијаспори.