НЕ, НИЈЕ ОВО ДИКТAТУРA! Напредњаци покрећу иницијативу за смену Заштитника грађана

Посланик СНС Владимир Ђукановић почеће да прикупља потписе у посланичкој групи Напредњака за разрешење Саше Јанковића са функције заштитника грађана.

Ђукановић је то изјавио јер сматра да Јанковић не обавља добро свој посао и нарушава кредибилитет те институције.

Он је на седници скупштинског Одбора за контролу служби безбедности рекао да Јанковић изјавама о прислушкивању синдикалаца, политичара и носилаца правосудних функција урушава углед Војнобезбедносне агенције и ствара параноју међу грађанима.

Владимир Ђукановић

Јанковић је реагујући на те наводе рекао да ако се за говорницом говори о томе да он угрожава систем безбедности, онда то значи да је издајник.

Он је затим прочитао документ у коме се наводи да је ВБA пратила и контролисала активности Српске радикалне странке 15. новембра 2014. године када је организован митинг у центру Београда поводом повратка лидера те странке Војислава Шешеља у Србију, иако није било индиција да присталице СРС планирају напад на Министарство одбране или Војску Србије.

– Ја немам поуздана сазнања да је тај документ тачан и веродостојан, али имам озбиљну сумњу коју треба да проверим. Противзаконито је прикупљање података који нису у складу са Законом о ВБA. ВБA је надлежна за контраобавештајну безбедносну заштиту Министарства одбране и ВС и да у овом папиру стоји и једна индиција да припадници СРС планирају напад на Министарство и ВС тада би могли разговарати, али таква сазнања нису наведена у документу, рекао је Јанковић.

Он је додао да таквих докумената о неправилностима у раду има још и да их треба испитати.

Б92