КФОР бруталном акцијом срушио ноћас барикаде код Звечана

ЗВЕЧАН – Припадници Кфора уклонили су рано јутрос бетонске препреке са магистралног пута Приштина – Рашка, у месту Рударе код Звечана,

Акција припадника међународних војних снага на уклањању препрека које су Срби раније поставили на том магистралном путу трајала је три и по сата, јавио је Танјугов извештач.

Током акције није било инцидената, а приликом уклањања бетонских препрека сви прилази Рудару су били блокирани.

Припадници Кфора по уклањању препрека повукли су се у базу у јужном делу Косовске Митровице.

Током акције уклањања препрека, чуле су се сирене за узбуну у Звечану и Косовској Митровици, а потом су се грађани окупили у месту Рударе.

Срби су пре неколико дана поставили бетонске препреке на магистралном путу у Рудару како би онемогућили долазак тим путним правцем косовским цариницима и пограничној полицији на прелаз Јариње, ка Рашки.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић изјавио је да је акција војника Кфора у овој општини на северу Косова класична демонстрација силе.

Миловић је у изјави Танјугу рекао да је Кфор јутрос више од три сата држао у блокади магистрални правац који води према Краљеву и да је огромна војна сила употрербљена да би се уклонило неколико бетонских блокова. “Ради се о демонстрацији силе. Овакве акције не доприносе стварању поверења између војника Кфора и наших грађана, јер су грађани три и по сата били онемогућени да се крећу,”- рекао је Миловић.

Он је рекао да је јутрос на лицу места разговарао са представником америчког Кфора који му је потврдио да међународним војницима нико није ускратио слободу кретања али да се, како је рекао, наводно плаше од успостављања нових барикада. У сваком случају ради се о једној, по мом мисљењу, демонстрацији силе војника Кфора за којом није било потребе, додао је Миловић.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП