„Косово“ ускоро пуноправан члан и Међународног рвачког савеза под председавањем Ненада Лаловића из Србије?

svetski rvacki savez

Недеља, 18. јануар/петак, 16. јануар – На последњем састанку Бироа међународног рвачког савеза – Унитед Wорлд Wрестлинг, уз председавање председника савеза – српског бизнисмена из Београда, Ненада Лаловића, ово тело одобрило је Косову провизорно чланство у тој међународној спортсткој организацији. A како наводи портал „Инсиде тхе гамес“, признање Косова у овом савезу је посебно важно, јер је тренутни председник савеза Србин. A према писању Курира, два дана након објављивања ове вести, управо је Лаловић тај који је спречио учлањење Косова у ову спортску организацију.  

„Лаловић и Унитед Wорлд Wрестлинг Биро, такође, су усвојили неколико додатних докумената, укључујући провизорно признање Рвачког савеза Косова. Једном када буде завршено, Косово ће повећати број (међународно признатих, прим. ред.) националних савеза на 179,“ наводи се у саопштењу на званичној Интернет страници Међународног рвачког савеза.

 КУРИР: Лаловић спречио пријем Косова у ФИЛA

18. јануар, недеља/ Према писању Курира од 18. јануара, управо је Лаловић спречио одлуку, како је наведено, пређашњег руководства ФИЛA-е да прими Косово у чланство са одређеним правима.

„Председник Светске рвачке федерације (ФИЛA), Србин, Ненад Лаловић, суспендовао је одлуку о пријему тзв. државе Косово у ову организацију. Пређашње руководство ФИЛA примило је тзв. државу Косово у чланство са одређеним правима, али је Лаловић успео да оспори ту одлуку“, пише данас у Куриру.

Представници тзв. Рвачког савеза Косова најавили су протест због одлуке председника ФИЛA-е и поручили да ће се жалити на ову одлуку на првој наредној седници, Курир наводи даље.

Светска рвачка федерација (ФИЛA) именовала је Ненада Лаловића за председника те организације у септембру прошле године, а дужност ће обављати у наредних шест година. Лаловић је најзаслужнији што је МОК преиначио своју одлуку да елиминише рвање са Олимпијских игара. На састанку у Буенос Aјресу потврђено је да рвање остаје у календару Олимпијских игара и после 2016, додаје се у овом тексту.

Косово је до сада постало пуноправан члан у спортским међународним савезима бокса, пинг-понга, гимнастике, дизања тегова, стрељаштва, џуда, навигације, модернг петобоја, рукомета, а прихваћено је и да буде члан са ограниченим правима у међународним савезима скијања, теквандоа и карлинга.

Међутим, како наводи портал „Инсиде тхе гамес“, ово признање је посебно важно, јер је то заправо други велики подстицај спорту Косова, али и због чињенице да је Косово добило ово признање у тренутку када је председник међународног рвачког савеза Србин:

„Ова вест, која прати дуго чекано прихватање Косова као пуноправног члана Међународног олимпијског комитета, током сесије у Монте Карлу прошлог месеца, други је велики подстицај за балканску републику док тражи ширење свог учешћа у међународном спорту. Посебно је важно што је председник Унитед Wорлд Wрестлинг-а, Ненад Лаловић из Србије, који проипада нацији од које је Косово званично прогласило независност у 2008, након деценија конфликата,“ наводи овај портал.

Лаловић: Противљење пријему Косова у Међународни олимпијски комитет – утопија; Србија да сарађује са Косовом, јер спорт није политика

Лаловић се огласио почетком децембра коментаришући тада чланство Косова у МОК-у. Он је тада изјавио, а пренео Б92, да би противљење Србије пријему Косова у Међународни олимпијски комитет била утопија:

„Одлука Међународног олимпијског комитета је била једногласна, нико није био против чланства Косова. Да се Србија супротставила тој одлуци – то би била утопија и не би помогло српском спорту, барем не у олимпијским круговима. Због тога није било реакције из Србије, или неког другог. Сада је само остало да Србија сарађује са Олимпијским комитетом Косова, зато што спорт није политика. Спорт је аутономан и све се своди на спортисте и њихову могућност да учествују на спортским такмичењима. Због тога се Међународни олимпијски комитет фокусирао при доношење одлуке,“ истакао је тада Лаловић.

Међутим, управо је Лаловић 2011. године, према писању Политике, био један од кључних фактора да Косово не буде члан тадашњег међународног рвачког савеза – ФИЛA.

„Међутим, наша рвачка делегација – члан Бироа ФИЛA-е, Ненад Лаловић, председник Рвачког савеза Србије, Жељко Трајковић и члан Бироа Медитерана, Рајко Балтић, имали су и дипломатску улогу. Наиме, својим ангажовањем успели су да зауставе чланство Косова у Светску рвачку федерацију (ФИЛA),“ писала је тада Политика, цитирајући Балтића, који је тврдио да је Лаловић одиграо „велику улогу“ када је у питању чланство Косова у ФИЛA-у:

„И овог пута имали смо подршку око овог за нас важног питања. Управо захваљујући чврстом ставу председника руске и белоруске рвачке федерације, није дозвољено да се спорт злоупотреби у политичке сврхе па је питање чланства Косова у ФИЛA-и скинуто са дневног реда. Велику улогу одиграо је и члан Бироа ФИЛA-е, Ненад Лаловић, као и преседник РСС, Жељко Трајковић,“ истакао је тада Балтић.

Ко је Ненад Лаловић?

У биографији председника међународног рвачког савеза, Ненада Лаловића, на званичној Интернет страници овог савеза, наводи се да је он седми председник Унитед Wорлд Wрестлинг-а, а иначе је бизнисмен из Београда.

Лаловић је и некадашњи председник Српског рвачког савеза, Бироа Европског рвачког савеза и Олимпијског комитета Србије,  председник Рвачког савеза Југославије од 2001. до 2006, а у највиши орган Светске рвачке федерације – Биро ФИЛA-е, Лаловић је изабран 2006.

У његовој биографији се наводи да је био кључна фигура у српском спорту након распада некадашње Југославије, те да се у спорт укључио након што је његов син почео да се бави рвањем, као и да му је отац био дугогодишњи дипломата и амбасадор Југославије у Швајцарској, Немачкој, Белгији, Тунису, Aлжиру, Либану и Јордану.

Он је током студирања у Београду, а након повратка из средње школе у Женеви, започео сопствени бизнис – отворио ресторан, тениски клуб, а започео је и производњу природног шампона, да би се 1995. придружио грађевинској фирми која ради у Русији и тренутно је партнер у тој фирми. Он је и увозник Сузуки аутомобила и мотора за Србију.

 КОССев