Прави разлог зашто је Вучић баш данас отишао на Косово

biNLSKJ

Како режимски медији извештавају, основни разлог Вучићеве посете Косову био је отварање болнице у месту Пасјане. Међутим, није то једини разлог Вучићеве посете Косову. Постоји још један, много важнији, разлог. 

Прво, када читате медијске извештаје о Вучићевој посети Косову, једна изјава посебно штрчи. Наиме, премијер Вучић је апеловао на Србе са Косова да не продају своје куће и имања.

– Знам да ће Aлбанци понудити велики новац за ваше куће и имања и молим вас да не продајете своја огњишта. То је једини начин да сачувамо своја огњишта. Ви сте ти који чувате и браните вашу земљу, који очувањем својих огњишта на Косову и Метохији браните нашу будућност, поручио је Вучић.

Ту исту реченицу бисмо могли да упутимо Вучићу: “Немој да продајеш своју имовинуа као што су ЕПС, Телеком и остала протифабилна предузећа странцима. Знамо да ће ти странци понудити велик новац за Телеком и ЕПС. То је једини начин да сачувамо своја огњишта.”

Дакле, док Вучић беспотребно распродаје имовину свих грађана Србије без њихове сагласности, усуђује се некога да позове да не продаје своју имовину.

Сада, прави разлог због којег је Вучић посетио Косово. 

Поред тога што је председник Владе Србије, не заборавите да је Aлександар Вучић још и председник Српске напредне странке.

Познат је по томе да учествује у свакој локалној страначкој кампањи. Неколико дана пред изборе, Вучић посећује град у којем се одржавају избори.

На пример, Вучић је 4. септембра посетио Мајданпек, а избори су били заказани за 7. септембра. Вучић је посетио Мионицу, Лучане и Гучу 21. децембра, а избори су били заказани за 28. децембра.

Дакле, напредњачка изборна стратегија је да Aлександар Вучић неколико дана пре одржавања избора посети град у којем се одржавају избори. Овде долази до очигледне злоупотребе јер Вучић користи државне ресурсе у страначке сврхе.

Ситуација са Косовом не одступа од те страначке стратегије. Избори за градоначелника Грачанице заказани су за 18. јануар, а Вучић је посетио Грачаницу 14. јануара.

Овај наш закључак потврђује и председница “Европског покрета Срба”, Рада Трајковић, која је за Б92 изјавила да Вучићева посета за циљ има “ускопартијску улогу, учвршћивање власти СНС где год то може”.

Како је навела, посета има за циљ “етаблирање премијера као човека који на регионалном нивоу свуда има етаблиране своје људе”. Трајковићева сматра да премијер Србије не нуди пројекат заједништва, јер долази у моменту кад је у Грачаници крај кампање за градоначелника. Како сматра, премијер је са министрима ту да се састане са људим из своје партије, да “промовише човека блиског својој партији”, преноси Б92.

Директор Грађанске иницијативе “Српска” и кандидат за градоначелника Грачанице Владета Костић је, за Радио Б92, оценио да је посета премијера Србије Aлександра Вучића Косовском поморављу веома значајна по српско становништво на Косово и Метохији.

– Та посета не да нама значи него је од пресудне важности… Ми свих ових година од 1999. не бимо могли ни дана да саставимо без српских плата, у просвети, здравству и администрацији, које се финансирају из српског буџета, каже Костић.

Костићеве речи нас таман уводе у следећи део овог текста. Наиме, Телепромптер.рс је уочи Вучићеве посете објавио документ у којем пише да Школска управа Ранилуг захтева од свих просветних радника да присуствују Вучићевом свечаном отварању болнице у Пасјану.

У том истом допису налаже се просветним радницима са Косова да присуствују митингу у Грачаници. Да ли је ово приморавање оправдано због тога што ти просветни радници, како каже Костић, примају плату из буџета Србије, па су успут приморани да Вучића подржавају и посећују његове страначке митинге?

Не, није оправдано. Они добијају новац из буџета Србије, дакле, њихове плате долазе од свих грађана Србије, а не од Aлександра Вучића лично!

Вучић је у Грачаници и заплакао. Међутим, немојте падати на лажне сузе и очигледне манипулације емоцијама. Вучић је заплакао у Граначаници, баш у месту у којем би његова странка требало да освоји место градоначелника. Не падајте на јефтине политике трикове.

Могао је за заплаче на неком другом месту или, још боље, уопште да не плаче.

Вучић је такође посетио Штрпце. Подсетимо да СНС у тој општини има своје представништво.

Дакле, само ова једна посета на површину је избацила три врсте злоупотреба: Злоупотреба радника у државним установама у циљу стварње вештачке подршке Aлександру Вучићу, злоупотреба државних ресурса у страначке сврхе и злоупотреба свечаности отварања болнице у Пасјану како би, на све то, себи накачио још неколико политичких поена. Болницу није изградио Aлександар Вучић и СНС, већ сви грађани Србије.

Зашто само Вучић купи заслуге?

Телепромтер.рс