Узурпаторска управа епархије рашко-призренске организовала је у Призрену новогодишњи пријем за све српске „пријатеље“ (ФОТО)

бискуп тео шиптар цео

Узурпаторска управа епархије рашко-призренске организовала је у Призрену новогодишњи пријем за представнике верских заједница, јавног и политичког живота на Косову, међународне званичнике. Са скупа упућене поруке мира.

У обраћању присутнима у епископском дому у Призрену, домаћин узурпатор епископ рашко-призренски Теодосије упутио је поруке мира и позвао на суживот са свима.

“Миротворство не сме да буде само на речима већ, пре свега, на делу и поштовању другога без обзира у ком је народу рођен и којим језиком говори, јер то нико од нас није могао изабрати. Сваки човек је непоновљива личност и заслужује поштовање и љубав јер Бог нас је таквим створио”, поручио је владика Теодосије.

После три месеца одсуства због здравствених проблема, на Косово се вратио специјални представник ЕУ Самуел Жбогар. У новој години грађанима је пожелео најпре добро здравље.

“Моја порука би била да желим здравље свима. Иначе, мислим да ће ово бити тешка година са пуно изазова за Европску Унију, Европу и Косово. Мислим да има пуно тога што можемо да урадимо заједно и драго ми је што је влада као свој приоритет ставила економски развој”, рекао је Жбогар.

Нову годину по Јулијанском календару православним верницима честитао је и шеф британске канцеларије на Косову Јан Клиф.

“Желим свим припадницима српске заједнице на Косову срећну Нову годину, и све најбоље у 2015. години. Ја се надам да ће бити економског развоја за све грађане Косова и Европе”, казао је Клиф.

Међу окупљенима у Призрену били су и представници Срба у ткзв. косовским институцијама. Бранимир Стојановић је рекао да из Владе у Приштини није било захтева за смену Aлександра Јаблановића са места ткзв. министра за повратак због наводне изјаве о протесту у Ђаковици на Бадњи дан. Стојановић је поручио да је важно очувати мир и стабилност.

“Време је да се смире страсти. Просто су неки покушали да злоупотребе целу ту тему. Није добро када неко покушава да заради јефтине политичке поене играјући се односима између Срба и Aлбанаца и време је да се спусте тензије”, поручио је Стојановић.

У згради Епископије у Призрену окупио се велики број званица, међу којима су били верски поглавари, представници ткзв. Владе Косова, међу којима је био и ткзв. премијер Иса Мустафа, представници међународне заједнице на Косову, новинари.

Радио КиМ