Албански медији: Спрема се атентат на Тачија!

„Обавјештајне службе Црне Горе посједују податке да српски националистички кругови у Црној Гори припремају атентат на Хашима Тачија“, пише утицајни албански портал „Bota sot“. По писању овог портала црногорске снаге безбједности су у степену највеће приправности због сјутрашње посјете госта из Приштине.

edi rama hasim taci Албански медији: Спрема се атентат на Тачија!

Из тог разлога, према писању портала „indeksonline“, отказано је предавање о НАТО пакту, које је требало бити одржано у Подгорици са учешћем делегације косметских Албанаца.

Портал „lajmi.net“ пише да је говор о европским интеграцијама, који је претходно усаглашен протоколом а који је Тачи требало да одржи у Подгорици, отказан „из безбједносних разлога, како се не би продуковало додатно незадовољство грађана“. Исто тврди и портал листа „Дневник“.

Медији подсјећају да су „српска и про-руска удружења, уз помоћ Српске православне цркве“ најавили протесте због Тачијеве посјете.

Осим тога, албанска штампа наглашава, да ће Тачијева посјета имати „предсједнички карактер“, јер ће бити примљен у старој резиденцији из времена Јосипа Броза Тита, гдје су до сада примани само највиши државни функционери.

Подсјетимо, ИН4С је преносио натписе албанских медија, који су уочи посјете албанског премијера Едија Раме Београду, такође објавили  вијест о постојању плана атентата на премијера Албаније. По тадашњим наводима, три лица која су ухапшена у центру Београда, што је пропратила и београдска штампа, управо су били несуђени атентатори на Раму.

Албански званичник: Упркос упозорењима посјета се не отказује

„Високи званичник министарства спољних послова Косова“, у изјави датој порталу  “lajmi.net“, потврдио је да посједују информације о планирању напада на Хашима Тачија током његовог боравка у Црној Гори, али да се посјета неће отказивати, јер ће „бригу о Тачијевој безбједности преузети црногорске власти“.

Извор албанског портала је такође казао да „пријетње долазе из српских шовинистичких кругова“

Protest porodica kidnapovanih na Kosovu 3 670x502 Албански медији: Спрема се атентат на Тачија!

„Пратимо информације из Црне Горе, које говоре о незадовољству српских кругова у Црној Гори, поводом ове посјете. Знамо да су ти кругови усмјерени из Београда и паралелних структура Србије које постоје на Косову, што је одраз постојећег менталитета, опсталог из мрачног Милошевићевог доба“; казао је овај неименовани  “високи извор“.

„Тачи ће у четвртак отпутовати  у Црну Гору, одлучан да пружи допринос напорима за сарадњу земаља региона и стварању духа пријатељства међу народима Балкана. То ће помоћи и Србији да се помири са новом реалношћу и охрабрити је да се понаша као добар сусед“, казао је он.

„Lajmi.net“ подсјећа и да се Црна Гора одвојила од Србије, управо због „непријатељства које је Србија показивала према новонасталим државама у региону, не желећи да  постане жртва београдског шовинизма“

„Црна Гора и Косово су признале држављанство једни друге, успоставили билатералних односа и да су на путу да гради добросуседске односе, за добробит грађана обе земље и интеграционим процесима у евроатлантске . Стога, ова посета ће бити реализован „.

ИН4С