ВУЧИЋ ОТВАРА ТАЧИЈЕВУ БОЛНИЦУ У ПАСЈАНУ!!!

pasjane

У среду 14. јануара биће свечано отоворена болница у селу Пасјане, где је до сада седам дана у недељи радила дневна амбуланта, по систему Министарства Здравља Републике Србије чије је седиште Здравственог центра било у Шилову.

vucic taci merkel

Отварању болнице у Пасјану присуствоваће председник Владе Србије Александар Вучић.

Систем здравствене заштите Србије на простору Косовско-поморавског  округа који је функционисао од 1999. године биће делимично демонтиран или интегрисан у косовски здравствени систем, отварањем једне болнице која ће за Србе из Општине Косовска Каменица и Ново Брдо бити подједанко удаљена колико и тренутне болнице у Врању или Грачаници.

Још увек није познато  да ли ће на улазу стајати табла са натписом Министарсвтва Здравља Републике Србије и убијеног доктора Јосифа Васића.

Право на здравствену заштиту имаће и Албанци који живе у селима којима је окружено Пасјане.

Оваквом одлуком власти у Београду, права на благовремену здравствену заштиту лишено је више од 30.000 Срба којима је поред тога ускраћено и право на слободу кретања.

Недавно је у дневном листу „Новости“ објављена вест под насловом „Пасјане: Без болнице нема порођаја, а нема ни Срба“ што јасно указује да су идеји о интегрисању здравственг система РС у косовски здравствени систем кумовали директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић и садашњи председник општине Партеш-Пасјане Драган Николић.

Камен темељац за изградњу болнице у Пасјану, која је по плану требало да функционише по систему „Републике Косово“ положио је тадањи потредседник ткзв. Владе Косова (у Влади Хашима Тачија) Слободан Петровић  са тадашњим председником општине Партеш-Пасјане, Ненадом Цветковићем, а изградњу исте финансирало је министарство за локалну самоуправу Косова.

Албански медији на Косову и Метохији извештавају само о посети премијера Србије Грачаници и позиву Срба на друштвеним мрежама да организовано дочекају премијера.

Потпреседник такозване Владе Косова Хашим Тачи изјавио је да  дводневна посета Вучића носи  „поруку толеранције“ и у циљу је побољшања добросуседских односа, као и у циљу међусобног признања.

Новоформирана општина Партеш – Пасјане броји око 6000 становника. Првобитно је планирано седиште општине у селу Партеш, али због иницијативе локалних политичара и незаинтересованости косовских власти, седиште општине је пресељено у селу Пасјане, познатом по бројним хапшењеима Срба и међусобним предизборним чаркама.

Садашњи председник општине Драган Николић са Српске листе неколико година пре садашње функције био је начелник коосовско-поморавског округа као кадар Г17.

Почетком 2014. године у селу Коретиште отворена је амбуланта у којој је дневно радило и неколико лекара специјалиста, али са отварањем болнице у Пасјану (по бриселском споразуму) ова и амбуланте у селима око Гњилана (Шилово, Горње Кусце, Станишор и Коретиште)  где је највећа концентрација Срба биће  без лекара више од 20 дана у месецу. Здравствени Центар у Гњилану кога су након 1999. године заузели Албанци удаљен је свега 3-5 километра од поменутих села, али су Срби здравствену заштиту у овим установама тражили једино када нису имали други избор.

Упркос противљењу мештана Ранилуга, Шилова, Коретишта и Горњег Кусца из амбуланти у овим селима крајем прошле године однешен је део медицинске опреме, попут лобараторије за анализу крви и осталих апарата за интерну медицину у болницу коју је саграђена средствима ткзв. Владе Косова, а такође је из Београда стигла додатна медицинска опрема за комплетно опремање болнице у Пасјану.

Гњиланска села  Шилово, Горње Кусце, Станишор и Коретиште су села у којима тренутно живи највише Срба на овом делу Косова и Метохије.

У случају инцидената попут мартовских немира Срби из гњиланске, новобрдснке и косовско-каменичке општине биће лишени здравствене заштите.

У последње време све су бројније приче о укидању институција Републике Србије на Косову и Метохији и престанак финансирања из Београда које је до сада одржало Србе на Косову и Метохији.

Радници  српских институција и овога пута су у обавези да присуствују дочеку премијера Александра Вучића.

Због оваквих потеза власти бројне породице са овог дела Косова и Метохије биће приморане да напусте Косово и Метохију  због немогућности да остваре основна права за несметан живот.

СРБИ НА ОКУП