Још један гест антидржавне политике кабинета председника: „Сусрет с Јахјагом“

ПРИПРЕМЕ за сусрет председника Србије Томислава Николића и такозване председнице Косова Атифете Јахјаге, под покровитељством ЕУ, у пуном су јеку. Николић и Јахјага требало би да се сретну ускоро, а идеја је да се састанак одржи пре састанка Ивице Дачића и Хашима Тачија, који је планиран за половину фебруара, сазнају ”Новости”.

Портпарол високог представника ЕУ Маја Коцијанчић каже нам да још није утаначено место и време састанка:

– Тај сусрет је важан за нормализацију односа. И желимо да до њега дође.

Она није могла да потврди ни најаве да ће до састанка, наводно, доћи 6. фебруара у Бриселу. Извори ”Новости” у Бриселу, међутим, наглашавају да то није далеко од реалности.

Ни у Председништву Србије у уторак нису могли да потврде тачан датум састанка, уз коментар да се ради на припреми.

Састанак Николића и Јахјаге један је од незваничних услова за добијање датума за почетак претпријемних преговора за чланство Србије у ЕУ. Као потенцијалне теме разговора, око којих би могле да се сложе све три стране, наводе се питања „паралелизма институција на северу“, незадовољство Србије због упорних покушаја Приштине да на терену крши постигнуте споразуме, официри за везу…

”ОКРШАЈ” НА ШУМАН СКВЕРУ: КАКО сазнајемо у врху ЕУ, за први сусрет Николића и Јахјаге у игри је било неколико земаља, попут Словачке и Турске, али је на крају ипак донета одлука да се он одржи у седишту ЕУ, у Бриселу. Николић и Јахјага највероватније ће разговарати или у здању ЕС или у згради Европске службе за спољне акције, које се налазе на бриселском тргу Шуман.

Милован Дрецун, шеф скупштинског Одбора за КиМ, каже, за ”Новости”, да је овај сусрет важан јер ће показати, иако Приштина тврди да је прича о статусу Косова завршена и да се све своди на технички дијалог, да ништа није готово и да цео проблем тек треба политички да се заокружи:

– У Бриселу се сигурно неће разговарати о позивном броју за КиМ, већ о најосетљивијим политичким питањима. Руковање Николића и Јахјаге није никакво признавање независности. Уосталом, председник Србије ће у Брисел путовати уз смернице из резолуције коју је усвојио парламент, а која је обавезујућа и за њега и за премијера Дачића. У резолуцији се децидирано каже да признавања нема.

Највећа странка опозиције, ДС, међутим, састанак види као чист протокол:

– Николић одлази са платформом која је поражена, а Јахјага иде без икакве платформе. Они се неће сложити ни око евентуалних тема разговора, а камоли да дођу до неких конкретних помака у сусрету. Чини ми се да овај састанак најпре има за циљ да скине део терета са Дачићевих леђа – каже, за ”Новости”, шеф клуба ДС Борислав Стефановић.

Новости / СРБИ НА ОКУП