ДСС КиМ: Срби на северу КиМ очекују од А. Вучића да каже ко чини насиље над Србима

vucic kim

ПОКРАЈИНСКИ ОДБОР

ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ СРБИЈЕ

ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

 САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

             Сурово, брутално и гнусно убиство тридесетједногодишњег Ивице Рајчића испред дечијег обданишта док је чекао да узме своју децу, а на очиглед великог броја деце и родитеља шокирало је грађане северног дела Косовске Митровице. Нажалост ово је само још једно у низу убистава Срба у овом граду.

Бацање бомби, пребијање грађана, паљење аутомобила које се такође дешава дође му као добар дан. Просто је невероватно да о свему томе званични Београд ћути. Срби на северу Косова и Метохије очекују пре свега од Александра Вучића председника Владе Србије, који иначе контролише четири обавештајне службе у Србији, да Србима на северу Косова и Метохије каже ко чини насиље над Србима. Да ли су то Шиптари, и који Шиптари, или, да ли су то Срби и који Срби.

Вредно је истаћи да у времену од 2000. до 2010. године у северном делу Косовске Митровице није убијен ни један Србин. А да су ред и безбедност у граду држали МУП Републике Србије у цивилу и такозвани момци са моста организовани преко удружења грађана “Свети Димитрије”. У односу на садашње време када се дрога јавно продаје као кутије цигарета у том периоду није било растурања дроге нити је она примећена чак ни у траговима. Зато је и покојни премијер Зоран Ђинђић у незваничном разговору 2002. године рекао српским представницима да је он пријатно изненађен малом стопом криминала у делу државе тј. на северу Косова и Метохије где иначе не постоје званичне државне безбедоносне институције. Једине повреде и трауме који су Срби доживљавали било је на протестима од сузаваца и шок-бомби које су бацале снаге КФОР-а и УНМИК полиције.

Председник Владе Србије знао је да буде ажуран и оптужи Србе који нису изашли на изборе сасвим неосновано и неоправдано за убиство литванског полицајца или пак да за злочин у кафићу Панда у Пећи оптужи српске обавештајне службе. Из тог разлога Срби на северу Косова и Метохије очекују да не самопроглашена Република Косово него Република Србија обезбеди мир и безбедност грађана.

Имајући у виду невероватну количину насиља која се спроводи над Србима севера Косова и Метохије поставља се питање ко ће од грађана пожелети да живи у таквој средини. Да студира још мање.

 

У Косовској Митровици

29.12.2014. године

Председник покрајинског одбора

Демократске странке Србије

др Ненад Којић

Saopstenjedss25