Исповест jедног монахa – Потресно писмо монаха Николаја о неиздрживом стању у Милешевској епархији

4429344644f610c1218734688347554_extreme

У Милешевскоj Епархиjи сам од 2000 године. Од Владике Филарета сам стално преживљавао неугодности. Увек jе викао, био немилостив према мени, а склон jе сплеткарењу, лажима, куне народ, за њега je народ стока, утеруje страх монасима, злоставља и прогања Свештенике, од народа позаjмљуjе паре, а не враћа. Браћи Савковић – столарима из Приjепоља остао jе дужан много хиљада евра – сами су ми причали. Приватном предузетнику Новковићу из Приjепоља – исто тако и многим другима.

Не исплаћуjе новчану надокнаду свим монасима – коjу добиjамо од министарства вера.

Епархиjа jе постала стецилиште хомосексуалаца, бисексуалаца, лезбеjки и педофила, и врачара.

Свима jе jасно да jе Вл. Филарет лажно сведочио у случаjу Вл. Пахомиjа, и сви коjи треба да га позову на одговорност – ћуте. Многи знаjу да jе хомосексуалац а ћуте.

За старешине Манастира поставља хомосексуалце. У Епархиjи има и монаха пиjаница. У Манастиру Пљевља кад сам био, односио jе сав новац од Манастирске Славе, што народ прилаже, а у питању су хиљаде евра, jедном jе из Манастира узео 1.000 марака (2000 год.). То jе био приход од парохиjе. Новац му jе дат – спакован у посланицу о Божићу. Те године у Манастиру смо одгаjали теле. По налогу Вл. Филарета, дошао jе свештеник Раjко Срдић и радник Боро Дивац, заклали су теле а месо однели.

Монаха Киприjана премешта у сред jаке зиме из Манастира Дубочица у Манастир Мажићи где ниjе било конака, спава у хладној Цркви, ноге су му промрзле, сада иде на операциjу ногу.

Старицу монахињу Гаврилу премешта из Манастира Куманице, где jе годинама радила, прала, чистила, кувала за раднике, водила домаћинство, чистила Цркву, премешта jе у Манастир Давидовицу, због анонимног позива jедне анонимне особе, да jе оговарала jедног искушеника.

У Манастир Куманицу доводи jеро-монаха Мелентиjа, коjи почиње да врача народу –прориче само ружне ствари, премешта га у други Манастир (Бистрицу), тамо исто чини, народ долази, оставља паре, Владики даjе део новца, а народ види да jе све била превара.

У Манастир Куманицу долази по благослову Вл. Филарета – од Црквених органа окарактерисани педофил jеро-монах Иларион. Додуше, са њим нисам имао искушења, коректно се понашао, али jе у jедном од излазка из Манастира, отишао у Б. Башту и у jедном парку вршио педофилски обред пред децом – ухватила га jе полициjа.

У Манастир Куманицу Вл. Филарет доводи младог бисекцуалца монаха Арсениjа. Испољава жељу да ме сексуално злоставља, напиjа се и каже: вечерас ће пасти жртва, одговорио сам му: Е, док jе на мени ова глава неће. Узео сам виле, и целу ноћ провео у своjоj соби са вилама у случаjу да ме нападне. Потом сам позвао полицаjца Данила Фенића из Б. Поља. Он му jе строго запретио, да не сме да ме дира, и те ноћи jе побегао из Манастира.

У Манастир Куманицу доводи монахињу Ану. Испољава према женама лезбеjске односе. Премешта jе у Манастир Светог Илиjе. Тамо долази искушеница Милена из Б. Поља. Ана jе тера да jе мази по целом телу, она одбиjа и одлази из Манастира.

Било jе искушеника од коjих сам морао да се и ножем браним.

Из Манастира Куманице Вл. Филарет од 2001 год. па до данас односи сав новац од Манастирске Славе, а у питању су на десетине хиљада евра. Новац узима и ван Славе. Вл. Филарет шаље богослова Милана, и преко њега односи из Манастира 600 евра. Новац ставља у наjлонску кесу и веже га на десну ногу, да би несметано прешао преко граничног прелаза.

Долази Вл. Филарет jедном приликом у Манастир Куманицу са двоjе младих људи, кренули на море. Каже, даj им из Манастирске касе 100 евра, дао сам.

У Манастиру Куманици се налази кивот са чудотворним моштима Светог Григориjа Куманичког. У њега народ прилаже златне предмете, прстење, ланчиће. Jедном приликом ме зове Вл. Филарет и каже: Извади из кивота два наjлепша прстена и пошаљи – венчавао jе некога па им jе дао. Слушам приче народа, а народ зна где jе истина. Возачу коjи га вози купуjе џип – скупоцен, али убрзо возач га слупа, купљен од манастирских пара. Из Манастира Куманице истеруjе девоjку Милену Варагић из Н. Вароши, коjа jе оболела од карцинома, дошла jе да jоj се читаjу молитве за оздрављење.

У Манастиру Бања десило се велико искушење. Сумња се да jе монах Герман сексуално злостављан, то се заташкало,

Владика га унапреди у већи чин и да му да буде Старешина манастира. Али Герман jе велики плашљивац, боjи се речи истине.

Имао jе у Манастиру Давидовица Вл. Филарет монаха Илиjу. Илиjа га се ниjе боjао. Рекао му jе на jедном братском састанку пред монашством да jе педер и да има ћерку добиjену са jедном женом док jе jош био jеро-монах. Десило се да та жена са ћерком дође у Манастир Куманицу. Чуо сам своjим ушима кадје  Вл. Филарет рекао: неби било лоше наћи неког да га испребиjа.

Значи – спреман jе на све.

Вл. Филарет jе више пута оптуживан за много штошта, али се увек извлачио, многи се питаjу докле.

Jа сам све ово изложио, и рекао истину, тако ми Бог помогао. Али ово нисам рекао из мржње или освете, недао Бог, него позивам оне коjи мораjу и могу да стану на пут оваквом понашању Вл. Филарета, а њега позивам да jе заиста време да се покаjе за своjа недела, и да почне да мисли и на спасење своjе душе.

 Из Манастира Куманице, Грешни и недостоjни монах Николаj