Дачић: „Између Србије и БЈР Македоније само спор око Косова и СПЦ“ – само!?

dacic gruevskiСКОПЉЕ – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да између Србије и Македоније постоје само два отворена питања – односи Српске православне цркве и канонски непризнате Македонске православне цркве и различити односи две државе према питању Косова.

Дачић је новинарима после сусрета са македонским премијером Николом Груевским рекао да је македонског колегу замолио на уздржаност када је реч о Косову, док трају разговори Београда и Приштине, како би то био допринос дијалогу.

Уз највише државне и војне почасти и интонирањем химни Србије и Македоније, македонски премијер Никола Груевски дочекао је српског колегу Ивицу Дачића уочи данашњег састанка у Влади Макединије.

На платоу испред зграде македонске Владе у Скопљу, где се вијоре српска и македонска застава, Дачића је дочекала почасна гарда Војске Македоније.

Дачић ће се, другог дана посете Македонији, осим Груевског, састати и са председник Скупштине Македоније Трајком Вељаноским. Председник Владе Србије ће у 13 сати положити венац на спомен-обележје палим херојима Македоније.

У делегацији Србије је и министар правде и државне управе Никола Селаковић, који ће са министром за информатичко друштво и управу Ивом Ивановским разговарати о сарадњи два министарства, посебно у области размене искустава из области електронске управе и заједничког наступања у евроинтеграцијама.

Посету Македонији Дачић је почео синоћ, присуствујући Светосавској академији, где је истакао да Србија нема никаквих територијалних, културних, ни било каквих других намера или претензија ка Македонији, већ напротив – жели да настави да буде најбољи пријатељ македонском народу и македонској држави.

Дачић је на Светосавској академији у Скопљу, поводом 27. јануара, који је македонска влада прогласила за национални и државни празник Срба у тој држави, поручио да су Србија и Македонија можда имале и да имају нерешена питања, али да је сигуран да нигде више нема разумевања за заједничке проблеме Срба и Македонаца него што је то у Македонији.

ТАНЈУГ