Кустурица у Митровици: Куда без колевке

kusturicaЕмотиван сусрет Емира Кустурице и студената у северном делу Косовске Митровице. Ни најтужнији филм о судбини Срба на Косову и Метохији нико неће видети, каже Кустурица

ЕМОЦИЈА и саосећање са народом коме је тешко, али и чињеница да је овде колевка српства, разлози су који су Емира Кустурицу довели током викенда у северну Косовску Митровицу.

– Ово је и простор пљачке, јер су светски моћници дошли да узму руднике и све што је наше и тај грабежљиви велики свет је увек био исти само се форма мењала – рекао је Кустурица и додао да „данас то изгледа топлије и мекше због невладиних организација које су плаћене да причају причу о хуманизму и ренесанси, а у ствари пљачкају“.

Кустурица је посетио Ректорат Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици, а одговарајући на новинарска питања истакао је да „глобални светски систем контролише све па и то где се шта из филмске продукције приказује“.

– Можете направити најбољи филм на свету, али ако он није приказан на најбољем месту на свету, онда га они не виде. На пример, направите најтужнију и најпотреснију причу о Косову и позицији Срба, свет ће то да призна, али то неће нико видети – рекао је Кустурица и додао: – Тај систем је монструозан.

Коментаришући најновије догађаје око рушења српских споменика на Косову и Метохији, Кустурица је рекао да су то последице „инструкције које Албанцима дају за право да то раде“.

– Светом владају две антропологије, хришћанска и антихришћанска. У овој другој не влада ниједан од аспеката који у хришћанству позивају на идеју Бога и доброте – објаснио је Кустурица и оценио да „допустити да се сруши око 330 богомоља и да се настави са рушењем гробља су војно-тактичке смицалице“.

Емир Кустурица је људима на Косову и Метохији поручио да издрже и обећао да ће им, колико буде могао, макар са моралне стране помагати да истрају.

Кустурица је на Митровачком зимском универзитету, на енглеском језику, одржао предавање на тему „Савремени европски филм и продукција“. Посету професора Кустурице организовали су Студентски парламент, Универзитет и СПАРК, који је и донатор.

АПЛАУЗ И СТРУЈА – Осећам све већу потребу да на местима где је велика невоља, колико могу ублажим и помогнем људима – рекао је Кустурица после предавања које је одржао на енглеском језику и додао „то је велика емоција која мора да има и неку рационалну страну, један мали аспекат који освежи идеју о животу“. Студенти су били одушевљени предавањем проф. Емира Кустурице, које је – осим нестанка струје – прекидао и аплауз.

НОВОСТИ