Капетана издала Србија – предају га Хрватима

kapetan-dragan

Федерални суд Аустралије са седиштем у Мелбурну одобрио је у петак изручење Драгана Васиљковића Хрватској и његова последња шанса да то спречи јесте да добије право на специјалну жалбу Врховном суду.

Хрватска тражи изручење Васиљковића (60), познатог као Капетан Драган, у вези са наводним злочинима који су почињени у периоду између 1991-1992. док је био командант јединице на подручју тадашње Републике Српске Крајине.

Жалбени процес

Током жалбеног процеса Васиљковићеви браниоци тврдили да је захтев Хрватске политички мотивисан. Изнели су да информације које је Хрватска доставила биле су заправо кључне за анализу Федералне владе о његовом случају, а на основу које је министар Џејсон Клер донео одлуку о изручењу.
Међутим, ти документи никада нису достављени Васиљковићу на увид.

У последњој жалби адвокати Васиљковића тражили су од Федералног суда да се поништи одлука Федералне владе да одобри његова екстрадиција, јер му није дата могућност за праведан процес.

Такође, Васиљковић је тврдио како је у Аустралији имао неправедан процес због процедуралних грешака које су супротне Женевској конвенцији.

Васиљковић је рођен у Београду и двојни је држављанин Србије и Аустралије. Он негира оптужбе да је умешан у било какве злочине, а од хапшења 2006, покушава да оспори захтев за изручење.

Након хапшења јануара 2006, у затвору је боравио све до октобра 2009, да би тада управо Федерални суд одбацио налог за његово хапшење и пустио га на слободу. После жалбе у име хрватске владе, Врховни суд у марту наредне године поништава пресуду и он је поново ухапшен.

Хрватска уверавања да ће Васиљковић бити одговоран само за специфичне оптужбе наведене у екстрадиционом захтеву, нису довољна гаранција, тврдили су његови адвокати.

Након изузетно дугог правног процеса, бивши министар унутрашњих послова Џејсон Клера је у јануару 2012. издао решење о Васиљковићевом изручењу у Хрватску.

У захтеву које је тужилаштво поднело против Васиљковића (на основу Окружног суда у Шибенику), Капетан се терети да је наводно мучио ратне заробољенике, као и да је наредио напад на место Глину, што је наводно проузроковало смрт цивила и њихово повређивање.

Пред Федералним судом Васиљковића је представљао адвокат Дан Мори, који је био и бранилац Дејвида Хикса, који је пред америчким војним судом био оптужен као терористички сарадник.

Суђење у Сплиту

Представници Хрватске су раније изјављивали да уколико Васиљковић буде изведен пред кривични суд, судило би му се на специјалном суду за ратне злочине у Сплиту, што је један од четири хрватска суда који су од Међународног трибунала преузимали гоњење за ратни злочин.

У изјави за СБС Мори је рекао да ће се његов клијент вероватно жалити Врховном суду.

Такође, изнео је забринутост што Васиљковић неће добити заштиту у оквиру Женевских конвенција уколико буде испоручен.

– Врло сам забринут око тога шта ће се догодити у Хрватској – рекао је Мори и поручио:

– Коначно сам добио увид у судске списе и сазнао да је (у Хрватској) одређен његов адвокат одветник, али се тај адвокат никада није јавио и покушао да ступи у контакт са њим.

Васиљковићев правни заступник тврди да у овом случају још нема свих одговора које је тражила његова одбрана.

– Да ли ће му Хрватска признати сваки одлежани дан у затвору у Аустралији, уколико буде испоручен, а то мора да буде урађено по Женевској конвенцији.

Међутим, Аустралија такве гаранције није тражила од Хрватске – рекао је Мори за СБС.

Васиљковићев адвокат истиче да ће сада проучити пресуду и размотрити могућност да затраже специјалну жалбу пред Врховним судом.

Хрватски генерални конзул у Мелбурну Дубравко Белавић рекао је у петак да је одлука суда “задовољавајућа”.

И даље у притвору

Представница Јавног правобраниоца изнела је да је “Федерални суд утврдио да је Васиљковић добио одговарајући правичан процес” када се одлучивало о његовом изручењу, те да ће до даљњег “остати у екстрадикционом притвору”.

Како пресуду тумачи представник Јавног правобраниоца, Федерални суд је утврдио да је одлука о екстрадикцији донета одмах пошто је то било изводљиво, а да бивши министар није направио правну грешку решењем о изручењу.

Уколико изручење Васиљковића буде спроведено бивши резервиста аустралијске армије био би први осумњичени за ратни злочин кога би Аустралија предала иностраном суду. Васиљковић се налази у сиднејском затвору Силвервотер.

(vesti-online.com)