На Савиндан – препуна Катакомба Светога Саве у Жеровници (видео)

Sveti Sava ZerovnicaВерно светосавско стадо са разних страна земље Србије, од Новог Сада до Грачанице, скупило се данас на север Косова у Жеровници, да заједно са прогнаним монаштвом, епархије рашко-призренске у егзилу, прослави храмовну славу светосавске Катакомбе. Била је и гошћа из далеке но блиске, братске Русије, сестра Марија. Дошло је доста монаштва и из других катакомби. Није само капела Светога Саве била мала да прими сво монашво и верни народ, него су и помоћне просторије, из којих је за ову прилику избачен намештај једва биле довољне да приме све госте. Да је дошло још само пар гостију, морали би да остану ван светиње на хладноћи. Овако, хвала Богу и Светоме Сави, тачно је дошло онолико гостију, колико је физички могло да присуствује богослужењу.

Сав народ је певао Литургију, као и у осталим катакомбама у којима се данас верно чува Светосавље. Настојатељ отац Евтимије је прочитао светосавску посланицу Владике Артемија. На трпези љубави, најмлађи светосавци су припремили пригодан поклон-програм Светоме Сави, а људи добре воље су им даривали поклон-пакетиће као мало уздарје, како по традицији и приличи за Савиндан. У једном моменту, током програма, сви су сложно запевали ој Косово, Косово земљо моја вољена. Брат Милоје Стевановић и Протосинђел Наум, настојатељ манастира Св. Јустина Ћелијског у Барајеву, су одржали пригодне беседе, са освртом на актуелна дешавања у србској Цркви, и охрабрили и укрепили присутне.

Погледајте видео прилог са данашње славе и озарена лица верника, која много више говоре о радости и благослову Божијем и Светога Саве који се данас излио, од мноштва речи.

Уредништво „Срби на окуп“