Размена своје за своје – Дачићева “вешта” преговарачка политика

dacic eston izdajaБеоград – Све је јасније да Ивица Дачић није случајно “понудио” столицу за НАТО парадржаву Косово у Уједињеним нацијама. Хашим Тачи се “излетео” и упутио нас да се решење такве “загонетке” налази у предлогу за “размену територија”.

А о каквој се “размени територија” с НАТО парадржавом Косово уопште може говорити? Ту нема никакве тајне, јер једино што се у територијалном смислу ту може “разменити” јесте давање “севера Косова” за “југ Србије”. То јесте, Србија даје део своје територије да би заузврат добила оно што је и данас територија под српском контролом. То му дође као када човек даје комшији своју дневну собу да би му комшија вратио шпајз у који се бесправно уселио.

Да би се знало “ко коси а ко воду носи”, потрудио се, ко би други, до немачки амбасадор. Није Цобел, а није ни Кајзер, али јесте Вилхелм. А тај Вилхелм (Хајнц) најпре је “предложио” да “чланство Косова у УН треба да се као тема нађе на столу у Бриселу”. Када је схватио да је тиме превише узбуркао духове у Србији, Хајнц Вилхелм је “ретерирао” и “признао” да је мало претерао са УН “столицом”.

За разлику од Вилхелма, некадашњи немачки амбасадор, Андреас Цобел, на Форуму за међународне односе Европског покрета у Србији још 2007. године, рекао је Србима истину у коју ови још ни данас не верују. И тој “истини” остао је доследан, буквално до смрти (умро је две године касније).

А како је гласила та Цобелова истина?

У најбољем случају, казао је тада Андреас Цобел, Србија ће бити чланица ЕУ после 2030, године, али и то би се могло десити тако, да таква Србија буде лишена не само Косова Метохије, већ и Санџака, као и “југа” и севера Србије. Кад сви покупе “своје”, од Србије ће остати само трупло, од Београда до Крагујевца.

И да ли је Цобел био у праву? Па ето, српски премијер, како видимо, већ припрема терен за предају “југа Србије” (Прешево, Медвеђа, Бујановац), то јесте, Дачић се залаже за “размену” те територије, како ће се то еуфемистички назвати. За добијање столице у Уједињеним нацијама НАТО парадржава Косово биће “принуђена” да се одрекне севера Косова, али, заузврат ће добити “југ Србије”.

Докле ће се српској јавности сервирати само “лепе вести” и докле ће се сурова истина “фризирати” некаквим флоскулама које не би могле да прођу ни у дечјем вртићу? Немачка није земља из које може да стигне било каква вест, која нема значајну тежину. Наиме, ако нешто каже немачки амбасадор (свеједно да ли бивши, садашњи или будући), тада се то мора узети с највећом могућом пажњом.

Корени