Александар Вучић одбио да прокоментарише наводе о 11 услова Немачке

aleksandar-vucic(1)

Председник Владе Србије Александар Вучић одбио је данас да коментарише наводе о 11 услова Немачке за отварање поглавља у преговорима Србије и ЕУ, рекавши да Србија „тражи најрационалнија могућа решења, а да при том не угрози свој територијални интегритет“, као и да „нигде не пише да Србија мора да призна Косово“.

 

Вучић је навео да постоји жеља великог броја чланица ЕУ да поглавље 32 буде отворено само заједно са поглављем 35 о Косову, а то значи предузимање још неких унилатералних или заједничких акција са приштинском владом и да у томе не види неко велико откриће.

Он је поводом писања медија о 11 услова из Немачке за отварање поглавља у приступним преговорима са ЕУ, подвукао да нигде не пише да Србија мора да призна Косово.

– Србија тражи најрационалнија могућа решења за сва питања, а да ниједног секунда не угрози тероторијални интегритет и истовремено очува стабилност у региону – казао је премијер и подсетио да постоји жеља код једног дела чланица ЕУ да поглавље 32 веже за 35, што би значило предузимање још неких унилатералних или заједничких акција са приштинском владом по питању Косова.

– То није никакво откриће. Знали смо то и раније и ми смо радили свој посао. На другима је да оцене – поручио је Вучић одговарајући на питања новинара у Палати Србија.

Вучић је навео да грађани Косова на прелазима морају да имају и додатни папир а не само пасош.

На питање како ће грађани Косова прелазити границу на београдском аеродрому, Вучић је одговорио да би он много волео да Ер Србија лети за Приштину и да је он „одобрио ту идеју“.

Упитан о разговору са руским премијером Дмитријем Медведевим о прекиду градње гасовода Јужни ток, Вучић је рекао тек да „разговор није био кратак“, и одбио да изнесе више детаља.

(Танјуг)