Зукорлић обелоданио споразум Ђукановића и Хусовића

ZukorlicНови Пазар – Мешихат Исламске заједнице у Србији којим руководи муфтија Муамер Зукорлић обелоданио је у недељу Споразум о сарадњи који су 23. марта 2006. године, уочи референдума о независности Црне Горе, потписали тадашњи председник ДПС-а Мило Ђукановић и председник Бошњачке странке Рифат Хусовић.

У саопштењу Мешихата се наводи да је реч о Споразуму, коме је претходио договор о пристанку Бошњака да на референдуму гласају за осамостаљење Црне Горе.

У тачки 4. (четири) Споразума се наводи да се Санџак „види као мултиетничка, мултиконфесионална и мултикултурална прекогранична регија, са транспарентном границом, која би била мост спајања, а не зид раздвајања Србије и Црне Горе“.

Споразум је обелодањен, како се наводи, ради потврде изјаве муфтије Зукорлића дате Телевизији „Атлас“ у емисији „Жива истина“.

Зукорлић је, наиме, рекао да није задовољан односом званичне Подгорице према Бошњацима који живе у Црној Гори, и оптужио власт у тој држави да је на попису подстицала цепкање бошњачког националног корпуса.

Он је оптужио црногорску власт да није испунила ни слово Споразума о Санџаку као прекограничној регији, који су 2006. године потписали Ђукановић и Хусовић. Зукорлић је рекао да је Споразум потписан ван Црне Горе, наводећи да то значи да има међународни статус и мора се поштовати.

Ђукановићев кабинет је, међутим, негирао постојање таквог споразума, истакавши да приче о томе, као и квалификације о улози и положају бошњачког народа у Црној Гори, представљају „неистине и измишљотине“.

„Председник Ђукановић никада и ни с ким није разговарао о територији, већ искључиво о положају Бошњака и других мањинских народа у Црној Гори, респектујућу пре свега њихов допринос модерном развоју Црне Горе и црногорског друштва као грађанског и мултиетничког“, наводи се у саопштењу и додаје да Ђукановић никада ништа тајно није потписивао ни у Црној Гори ни изван ње.

Танјуг