ДУШАН СТАНОЈЕВИЋ: НАТО уранијум у утробама мајки са Космета

trudnica1

Разговарала Наташа Јовановић

Да ли је Косово друга Хирошима, зашто се ћути о епидемији карцинома, да ли је извештај лекара из наше Јужне покрајине званична потврда да је НАТО извршио биолошки геноцид над српским народом – открива у разговору за „Печат“ директор ГАК „Народни фронт“ и водећи гинеколог хирург код нас и у свету

 

 

 

 

 

 

„Злочин на Космету, који су изазвали НАТО пројектили ‘обогаћени’ осиромашеним уранијумом, превазилази све досадашње светске трагедије, а последице са којима ће морати да живи 60 наредних генерација не могу се ни замислити“, каже у разговору за „Печат“ водећи хирург гинеколог проф др Душан Станојевић

У последњих 10 година јавност у Србији  је у више наврата, покушавала да отвори тему епидемије рака као последице НАТО бомбардовања. На жалост, све је остајало на нивоу покушаја. Онда сте ви изашли у јавност и рекли да је Косово српска Хирошима. Чиме потакнути сте прекинули ово десетогодишње ћутање?
Као председник гинеколошке секције 24. септембра обрео сам се, са још 50 колега из Београда, на састанку у Косовској Митровици, у Звечану. И како, већ по обичају, људима у чијим градовима се одржавају овакви скупови препуштамо да изнесу  проблеме које их муче, опет у светлу најмодернијих тенденција науке, чуо сам фрапантне податке о последицама деловања осиромашеног уранијума. Лекари са Косова, углавном Срби, одабрали су тему „Присуство радиоактивног уранијума на Косову“ и њој посветили четири-пет предавања. Према њиховом казивању на целој територији Косова, пала је негде око 21 тона осиромашеног уранијума. Дакле, то није 21 тона некаквих бомби са експлозивом, већ је реч о 21 тони радиоактивног уранијума. Овај податак је узет из НАТО архива из Брисела. Цело Косово је покривено осиромашеним уранијумом којим су затровани земља, вода и ваздух. Чули смо констатацију лекара да је међу децом и међу неким одраслим особама регистровано присуство тумора на костима, увећано за 107 одсто у односу на период од пре 1999. године.  Данас на Космету свако има у породици по неколико чланова оболелих од рака, а на једном састанку којем сам присуствовао, седело је 50 одсто људи оболелих од ове опаке болести. Све ме је то натерало да у име свог двомесечног унука и свих новорођенчади у Србији, изнесем у јавност ову дуго скривани чињеницу да је српски народ на Космету ушао у праву епидемију карцинома.

Свет треба да буде упознат да се на Балкану налази много деце, која и даље треба да живе

Истраживање које је спровео тим лекара са Космета, потврђује још неке претпоставке стручњака о далекосежним последицама деловања осиромашеног уранијума. Можете ли нам рећи до каквих су још открића дошле ваше колеге?
Идеја и циљ ових лекара је био да испитују, пошто су сви гинеколози, присуство уранијума у плодовој води и у пупчаној крви, што им је било доступно. Они су за те потребе ангажовали једну генетску лабораторију из Суботице и тако открили, у појединим случајевима, присуство радиоактивног осиромашеног уранијума у плодовој води и у крви пупчаника. Том састанку присуствовала је докторка генетичарка, која ме је питала каквог то има утицаја на плод, какве су последице присуства осиромашеног уранијума у самом плоду и плодовој води. Нисам знао шта да одговорим. Једино у шта сам сигуран јесте да последице могу бити стравичне, али њихове размере, мислим, нико живи не може да предвиди. Друга ствар, која је са становишта гинекологије много значајнија, јесте та да је забележена честа појава такозване молахидатозе или гроздасте моле. То је обољење тог ткива, од кога ће се касније створити ембриони постељица.
У ћелијама те гроздасте моле се најчешће јавља генетска малформација. То је обољење које се појављује на почетку трудноће где је плод уништен, а целокупна маса заједно са постељицом развија се као један тумор, који највише подсећа на грожђе. Састоји се од ситних водених циста и расте у бесконачност. А какве ће се тек мутације и малформације јављати, тек ћемо видети. У нормалним ћелијама постоји 46 хромозома, а у ћелијама гроздасте моле њихов број је два или четири пута већи. То је већ генетска аномалија, која се појавила после бомбардовања. У нормалним околностима једна гроздаста мола се јавља у три хиљаде трудноћа, а у овим, после бомбардовања, присуство гроздасте моле је много чешће у односу на ранији период. И изражава се у процентима. Алармантан је и број угинућа плода у раној трудноћи, појава тумора костију код мале деце…
Пазите, тај резултат су приказали лекари, који раде на Косову, као и професори Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици. Они су поредили појаву гроздасте моле пре бомбардовања 1999. године, са њеном појавом после НАТО бомбардовања. Такође, и појаву тумора костију пре и после бомбардовања. Уочено је да су те појаве учестале и онда су лекари кренули да пребројавају колико је то чешћа појава. Све о чему вам говорим поткрепљено је  статистичким резултатима.

Да ли оно што нас очекује можемо назвати тихим атомским ратом?
Лично сматрам да од Хирошиме па до Косова, такав један ратни злочин није забележен. Ово јесте тихи атомски рат, чије последице ћемо сагледати за 600 година. Оно што је врло битно јесте да смо на том предавању чули да је загађено земљиште на Косову, као и вода и ваздух, и да се осиромашени уранијум већ налази у ланцу исхране. Ако се налази у ланцу исхране од тога нема одбране.

Дакле ми не говоримо само о биолошком геноциду, већ и екоциду?
Да бисте избрисали један народ морате му прво плански затровати животну средину, а налогодавцима овог бомбардовања радиоактивним уранијумом је управо то пошло за руком. Осиромашени уранијум из земље улази у биљке, од којих су неке хранљиве. У сваком случају, стока једе те биљке, а ми смо у директном контакту са том стоком, коју користимо у исхрани. Пошто је тамо комплетно уништена животна средина, радиоактивни уранијум сада се нашао у комплетном ланцу људске исхране. А чим је ушао у ланац исхране, аутоматски је угрозио сва жива бића на Космету.