Министар Обрадовић: „Обележавање Светог Саве у школама нема верску димензију“ ?! (видео)

obradovicБЕОГРАД, 25. јануара 2013. – Министар просвете Србије Жарко Обрадовић оценио је у петак да обележавање Светог Саве у школама нема „верску димензију“ и да не стоје примедбе појединих бошњачких удружења да се деца исламске вероисповести приморавају да обележавају тај празник.

У интервјуу агенцији Бета, Обрадовић је рекао да децу нико не приморава да учествују у обележавању школске славе и да се она широм Србије обележава на различите начине у знак сећања на човека који је утемељио школу на овим просторима и неговао идеју толеранције.

„Нико децу не приморава да учествују у обележавању школске славе, школска слава се у Србији обележава на веома различите начине – од организовања изложбе цртежа, рецитација и приредби. Негде такодје учествују и представници Српске православне цркве, али све је то у функцији обележавање школске славе и нема верску димензију“, рекао је Обрадовић.

Говорећи о значају обележавања школске славе, министар је подсетио да је Свети Сава био веома образован човек, да је говорио више светских језика и да је „утемељио школу“ у Србији.

Обрадовић је подсетио и на државничку улогу Светога Саве и посредовање у склапању мира.

Линк ка видео изјави министра Обрадовића

БЕТА /  СРБИ НА ОКУП