Српско адвокатско друштво: Од увођења нотара одлив из буџета око 39 милиона динара месечно

dragoslav ljubicanovic

БЕОГРАД – Српско адвокатско друштво (САД) саопштило је данас да је државни буџет на губитку више од 39 милиона динара месечно због престанка наплате судских такси за овере, пошто то од почетка септембра обављају јавни бележници, њих укупно 93 у целој Србији.

Представници САД су на конференцији за новинаре представили податке седам основних судова у Србији међу којима су два београдска, суд у Чачку, Сремској Митровици, Јагодини, Пожаревцу и Ваљеву о приходима за правих осам месеци ове године од наплате судских такси и последња два месеца од увођења јавног бележништва.

Адвокат Урош Тешмановић је прецизирао да се подаци о губицима судова односно буџета Србије односе само на таксе за овере, као и да се још увек не зна тачан податак о одливу средстава из судова с обзиром да том удружењу нису достављени подаци из „већих“ судова у земљи, као што је Први основни суд у Београду, Основни суд у Новом Саду и други.

Према његовим речима, мањак такси у судовима видљив је и због штрајка адвоакта који траје већ два месеца, али те ће се таксе свакако наплатити када штрајк престане, за разлику од наплаћених нотарских такси.

На конференцији за новинаре било је речи и о неправилностима приликом избора јавних бележника, новим удружењима, штрајкбрекерима током протеста адвоката и недостатку слуха власти за захтеве адвокатуре.

Адвокат Владимир Гајић је истакао да су адвокати након два месеца протеста са обуставом рада прешли „психолошку баријеру и дошли на пут без повратка“.
„Искључена је свака могућност да се прекине штрајк док се наши захтеви не испуне“, нагласио је Гајић.

Он је истакао да адвокатуру у томе неће омести ни разни апели, удружења и друштва која се, како тврди, оснивају уз помоћ Безбедносно информативне агенције (БИА).

Конкретно се осврнуо на апел председника Врховног касационог суда Драгомира Милојевића, којег сматра „употребљеним од стране власти“, као и оснивање Адвокатске кривичне уније иза које је тврдио да стоји шеф БИА Александар Ђорђевић, иначе адвокат.

Гајић је указао да је Ђорђевић разлог зашто је било потребно скоро два месеца од почетка протеста да се санкционишу адвокати који не поштоју упутство о поступању у току обуставе рада, пошто је управо он (Ђорђевић) дисциплински тужилац адвокатске коморе.

Према његовим речима, у кратком року ће бити суспендовани сви „штрајкбрехери“ који сарађују са државним органима, посебно у познатим предметима међу којима су Вук Ранковић и Драгомир Вукашиновић, који су како је навео, у родбиноским везама са одређеним људима из полиције, као и председник новооснованог Друштва адвоката Србије Чедомир Стојковић.

Адвокат Душан Братић рекао је да је САД пре месец дана поднело пријаву Агенцији за борбу против корупције против државног секретара у Министарству правде Биљане Палвовић јер су пред њом, њене колеге из министарства, полагале јавнобележнички испит.

Из Министарства правде су, како је навео, испит полагали Дејан Царевић, бивши шеф кабинета министра а сада директор Дирекције за одузету имовину, Љиљана Благојевић, бивши помоћник министра правде, као и директор Управе за извршење кривичних санкција Милан Стевовић, помоћник министра Нела Кубуровић и још једна службеница у министарству.

Према речима Братића, четворо побројаних учествовали су у преговорима са адвокатуром око измене закона о јавним бележницима, али управо због њихове „заинтересованости“ за нотаријат, до решавања проблема не може да дође.
„Нико не може да буде судија у сопственој ствари“, цитирао је Братић стару правничку изреку.

Адвокат Драгослав Љубичановић истакао је да адвокатура нема ништа против јавних бележника, већ против „отимачине“ која се одвија преко њих, као и интереса који стоје иза начина увођења те професије у Србији.

Он се такође осврнуо и на приватне извршитеље, наводећи да се адвокатура због сопствених проблема није била довољно посветила указивању на проблеме које је донела та такође нова професија увођењем у правни систем пре две и по године.

Танјуг