Џозеф Бајден: Русија користи енергенте као оружје, тако више не може

joe biden COA_0

Потпредседник САД Џозеф Бајден поручио је у говору на конференцији Атлантског савета у Истанбулу да је време да Европа побољша енергетску безбедност.

 

Бајден је упозорио на досадашњу праксу Русије да користи енергенте као оружје.

Он је рекао да Европа треба да смањи зависност од увоза нафте и гаса из Русије и пронађе друге изворе снабдевања енергентима.

Бајден је казао да је криза у Украјини поново показала да „Русија користи енергенте као облик политичког оружја против суседа. То је велики стратешки проблем“, казао је Бајден. Он је додао да ће Русија и даље бити и треба да буде главни снабдевач Европе енергентима, преноси АФП.

„Русија може бити играч, али мора играти по правилима игре. Не може се играти са игром“, истакао је Бајден.

Он је похвалио кораке које су неке чланице (попут Литваније и Словачке) предузеле да би повећале број извора из којих се снабдевају енергентима, али је рекао: „Ми не можемо почивати на нашим ловорикама, већ морамо завршити посао. Сада је време да се делује“, казао је потпредседник Бајден.

Он ће се данас после подне на обали Босфора састати са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом да би ублажио тензије у њиховим билатералним односима због кризе у Сирији и убедио Турску да повећа помоћ коалицији која се бори против екстремне џихадистичке организације Исламска држава.

Вашингтон је незадовољан због релативно ограничене улоге коју Турска игра у борби против Исламске државе која је заузела делове Ирака и Сирије непосредно код турске границе.

Турска је незадовољна због тога што јој се не признаје допринос који је дала када је примила 1,6 милиона сиријских избеглица и није спремна да олако подржи Курде који се боре против Исламске државе.

Бајден је лично увредио Ердогана прошлог месеца изјавом да је његова политика подржавања исламистичких побуњеничких снага у Сирији подстакла успон Исламске државе.

Ердоган је због тога упозорио да би његови односи са другим човеком САД могли бити „завршени“. Али прагматични Бајден је по доласку у Истанбул изјавио да је отвореност кључна карактеристика америчко-турских односа.

„Пријатељи не пуштају пријатеље да се питају шта мисле“, рекао је он.

Бајден и турски премијер Ахмет Давутоглу су се јуче у разговору сложили да постоји потреба да се порази Исламска држава и да се крене у политичку транзицију у Сирији, саопштила је америчка администрација.

(Танјуг)