Такозвани фонд за север – маска за прихватање шиптарских институција

pavicevicБЕОГРАД – Шеф техничког тима Београда у дијалогу са Приштином Дејан Павићевић изјавио је јутрос да ће новац прикупљен на интегрисаним прелазима Јариње и Брњак ићи за потребе развоја севера Косова и Метохије и да ће тај новац ићи директно у Фонд и бити дистрибуиран за потребе четири општине на северу јужне покрајине.

„Споразум о новцу који иде у Фонд је врло јасно постављен и потпуно је недвосмислено како ће се новац прикупљен од дажбина на Јарињу и Брњаку и сакупљати и дистрибуирати. Новац ће ићи директно у Фонд и из тог Фонда ће бити дистрибуиран за потребе четири оштине на северу Косова и Метохије“ реклао је Павићевић гостујућина РТС-у.

Одговарајући на питања везана за информације из Приштине о Фонду и диструбуцији новца Павићевић је рекао да одатле стижу разноразне информације и да можда медији и домаћа јавност томе дају исувише пажње.

Он је додао да је могуће да се у Приштини то ради из неких политичких разлога и да се дају разне информације, претпоставке и тумачења.
„Међутим врло је јасно дефинисано како ће се поступати и како ће тај Фонд изгледати“ рекао је Павићевић.

Он је додао да још нема информација из ЕУ да је Фонд основан и назначио да је договор да се то догоди што пре.

Према његовим речима ЕУ је прихватила улогу медијатора и самим тим гаранта свих споразума који су се постигли и који ће се можда постићи.
„Тако да ЕУ мора јасно да стане иза онога што је договорено и да инсистира на томе. Другачије ми нећемо прихватити да се имплементира овај споразум“поручио је Павићевић.

Он је објаснио да ће постојати рачун везан за Фонд, којим ће управљати трипартитни Управни одбор у којем ће бити представник ЕУ, Срба са севера КиМ и представник Приштине и неће постојати ниједна могућност да се са тим парама ради нешто што није договорено.

Павићевић је рекао да су састанци са представницима Срба са севера КиМ редовни, да је директор Канцеларије за Косово и Метохији Александар Вулин често тамо, и да имају тесну везу са оним што се дешава у Београду као и да ће се прихватити сваки састанак са њима.
„Прелази неће бити гранични прелази, прикупљање одређених дажбина ће постојати, и то је нешто што је дефинисано и Резолуцијом 1244… да је Косово заправо јединствена царинска територија и има неки посебан царински режим, али оно на чему иншистирамо и што је постигнуто овим преговорима је да се сви ти приходи који се прикупљају искористе за развој севера Косова и Метохије“ поручио је Павићевић.

Он је рекао да се нада да ће име официра за везу бити познато у скорије време и додао да је остало да се дефинишу неки технички детаљи око њиховог функционисања.

Када ће почети рад у пуном капацитету још увек се не зна, али се очцекује да то буде у неком краћем року, додао је Павићевић.
„Не знам како ми можемо да дамо посебан статус некоме кога сматрамо својим држављанином. То ће бити човек који ће олакшавати комуникацију и само то“ рекао је Павићевић одговарајући на питање да ли ће официр за везу из Приштине имати посебна статус.

На питања везана за поједине изјаве из Приштине да би се разговори могли завршити у априлу Павићевић је навео да изгледа да свако воли да буде аналитичар и даје оцене и поручио да он не би могао да изнесе неку своју оцену о завршетку јер нико о томе није разговарао.

ТАНЈУГ