Амбасадор Србије на Косову

Oliver ivanovic sava janjicУколико држава Србија учествује са Албацима у изградњи „државе“ Косово, Оливер Ивановић је логичан избор.

Окупирана Србија је 1890. године отворила конзулат у Приштини. До ослобођења Косова 1912. године српски посланици у Приштини су били: Лука Маринковић, Бранислав Нушић, Тодор Станковић, Мирослав Спалајковић, Милан Пећанац, Светислав Симић, и Милан Ракић. Њихова писма, извештаји, белешке и путописи, послужили су као драгоцена документација влади Србије за ширење истине о тешком положају Срба у Турској, као и за каснија истраживања о геноциду над Србима на КиМ.

Конзул Светислав Симић у писму Владану Ђорђевићу, председнику Министарског савета и министру иностраних дела, упућеном из Приштине 3. фебруара 1899. године, истиче:

„Остављени без заштите власти, наши су људи упућени да се бране сами од Арбанаса. Али док су сви Арбанаси наоружани, Срби су, остављени голих шака, приморани да погну главу и примају ударце без отпора, а кињење без ропота. Ја сам имао бар стотину случајева, да су ми се људи, кад сам их корео што се не бране, правдали речима:Како ћемо, господине, кад немамо чиме. Набавите нам пушке, па ћете видети, хоће ли нам главе скидати без замене…“

Под окриљем Османског царства Албанци су вршили стравичне злочине над српском становништвом у Косовском вилајету. Колико је тадашња Србија бринула о својим сународницима, говоре имена српских конзула у Приштини. Славна имена српске дипломатије, жестоко и упорно су се борила за одбрану Косова и Метохије.

Ахтисаријев план

Од 2008. године и последње владе Војислава Коштунице, српска власт уместо државних и националних интереса заступа интересе Запада, односно саучествује у отимању своје територије. Поништена је већина политичких и дипломатских потеза које је Коштуница предузео како би спречио закон силе да надвлада међународно право. Устав Србије јасно дефинише да је покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије, који има положај суштинске аутономије у оквиру суверене државе Србије. Резолуција 1244 СБ УН и Устав Србије уз међународно право, су суштина очувања територијалне целовитости и заштите српских интереса. САД и ЕУ покушавају да ван УН и противно међународном праву заврше пројекат „независног“ Косова, чији су идејни творци и главни покровитељи.

Иако је план за независност Мартија Ахтисарија одбачен у СБ УН захваљујући подршци Русије и Кине, власт Бориса Тадића је под притиском ЕУ изменила резолуцију о Косову поднету ГС УН 2010. године и тиме отворила простор за постепено спровођење Ахтисаријевог плана. Нова власт Томислава Николића, Ивице Дачића и Александра Вучића отишла је корак даље од претходне, настављајући изградњу „државе“ Косово постављањем границе између Централне Србије и јужне српске покрајине. Резолуција о КиМ (европским интеграцијама) усвојена у Скупштини Србије, донета је у циљу „легализације“ противуставног деловања и даљег признавања „независног“ Косова по Ахтисаријевом плану. Без те две резолуције, које су донете супротно интересима Србије, Запад не би могао да проводи план за „независност“. Српска власт је пристала на успостављање дипломатских односа са Косовом (договор Дачић-Тачи), па у складу са том одлуком следи именовање амбасадора Србије на Косову. Еуфемизме које вешто користе политичари (административни прелаз, официр за везу и сл.), како би обманули јавност не треба узимати у обзир.

Амбасадор по мери Ахтисарија

Једини кандидат за место амбасадора на Косову је Оливер Ивановић, бивши држани секретар за КиМ (влада Мирка Цветковића). Осим тога, у Ивановићевој политичкој биографији стоји да је обављао дужност члана Координационог центра за КиМ.

Оно што се ретко спомиње је да је седам година био посланик у косовској скупштини Хашима Тачија (у првом сазиву члан председништва скупштине) од 2001. до 2007. године. Након тога прелази на место државног секретара у Министарству за КиМ Републике Србије. Оливер Ивановић је вешт политичар, који већ годинама успева да учествује у власти (некад у косовским некад у српским институцијама), представљајући се најчешће као Србин са Косова који се бори за права Срба.

Политички ставови: Сматра да су Косово и интеграције у ЕУ два одвојена питања. Подржава улазак Србије у ЕУ. Залаже се за децентрализацију целе Србије и решавање косовског питања кроз преговоре.

Колико такви политички ставови иду у правцу одбране српских интереса, говори чињеница да је Србија сваким даном све више угрожена, а посебно Срби на КиМ.

Оливер Ивановић је у претходним годинама подржавао све политичке потезе из Београда, који су за резултат имали удаљавање Косова од Србије и укидање права Срба.

У том смислу избор Оливера Ивановића за амбасадора Србије на Косову треба посматрати кроз политику о КиМ, коју садашња власт у Београду (као и претходна) спроводи.

Осим што је био део косовских институција, кључна улога Оливера Ивановића је у вези са странком СЛС, која је коалициони партнер Хашима Тачија. Самостална либерална странка (СЛС) основана је у Грачаници 2006. године. Њен оснивач је управо Оливер Ивановић (име Оливера Ивановића стоји и у регистру странке), док је садашњи председник СЛС Слободан Петровић Ивановићев венчани кум. СЛС учествује у свим нивоима власти институција лажне државе Косово, док је Слободан Петровић на месту заменика премијера Хашима Тачија. За СЛС се везују многобројне проневере, највиши степен корупције уз кадрове са криминалним досијеом. Они су се одлично уклопили у државни криминал, и потпуно одговарају потребама нарко-терористичких структура Косова.

Срби на КиМ који не прихватају „институције“ Косова, више су угрожени од својих сународника који дају легитимитет Хашиму Тачију него од Албанаца, исто као што им већа опасност прети из Београда него из Приштине.

Дипломатски односи

Након сто година од ослобађања, Србија ће поново имати дипломатске односе са делом своје окупиране територије, и то добровољним пристанком на званичне односе са сепаратистима.

Да је 1890. година Србија би на Косово послала своје најумније људе, који би се свим средствима борили за интересе државе и народа?

Да ли је данашњој Србији циљ да своје сународнике обесхрабри, отуђи и преда у руке терористима и продавцима људских органа, једном речју да их се отараси што пре. Потези власти из Београда нису ни мало охрабрујући за наш народ на КиМ?

Те дивјунаке већ годинама нису успели да сломе Албанци, али ће их изгледа сломити сопствена држава. Какве ли ироније.

У том смислу уколико држава Србија учествује са Албацима у изградњи „државе“ Косово, Оливер Ивановић је логичан избор. Он одлично познаје прилике на КиМ, као оснивач странке која удружена са Хашимом Тачијем врши власт има могућност да утиче на токове и „званичну“ власт у Приштини, као и на убрзано интегрисање Срба у косовске „институције“.

Овакав избор амбасадора ће сигурно подржати САД и ЕУ, ако изузмемо могућност да су већ раније дали препоруке. Просторије у Приштини су спремне за амбасадора, само се чека одлука о именовању.

Нама једино остаје да се запитамо да ли имамо било какве границе и да ли смо данас достојни наших славних предака и наше историје.

___________________

Упутнице:

http://www.rastko.rs/rastko/delo/11541

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:207316-ZESTOKI-RAT-PRAVA-I-SILE

http://www.glas-javnosti.rs/dodaci/plan-martija-ahtisarija-za-kosovo-i-metohiju

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/361522/Oliver-Ivanovic-jedini-kandidat-za-oficira-za-vezu-sa-Kosovom

http://www.assembly-kosova.org/?cid=3,102,342

http://www.assembly-kosova.org/?cid=3,102,473

http://www.assembly-kosova.org/?cid=3,107,46

http://www.sls-ks.org/

http://www.pressonline.rs/info/politika/41692/oliver-ivanovic-drzavni-sekretar-ministarstva-za-kosovo.html

http://www.pravda.rs/2010/12/22/imacemo-kontakt-sa-tacijevom-vladom/

http://www.vesti011.com/2011/12/oliver-ivanovic-predvodi-grupu-protiv-referenduma-na-kim/

http://www.novinar.de/2008/09/22/snv-optuzila-ivanovica-za-kompromitovanje-politike-prema-kosovu.html

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=12&dd=10&nav_category=640&nav_id=667784

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/362844/Dacic-i-Vucic-uskoro-sa-zamenikom-premijera-KiM

(Драгана Трифковић / Стандард)