Амбасадор Немачке се поново меша у однос Србије према својој покрајини

hajnc-georg-vilhelm-ambasador-nemackeБЕОГРАД – Амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм изјавио је да је Србија кључна земља Западног Балкана и да што пре треба да буде у европској породици, али Немачка, као и цела ЕУ, очекује нормализацију односа Београда и Приштине пре него што начини наредни корак ка Бриселу и да је и чланство Косова у УН једно од питања које треба да се нађе „на столу“ у Бриселу.

„Постоји много питања којима обе стране морају да се позабаве, да би односе довеле на задовољавајући ниво. Оно што је тренутно веома важно јесте проналажење решења за паралелне структуре на северу Косова. Једноставно, више није могуће да оне наставе да функционишу у садашњој форми“, рекао је Вилхелм у интервјуу данашњим „Новостима“.

Он је казао да је, поред повлачења из паралелних институција, важно и да Србија престане да блокира Косово да постане члан низа европских и међународних институција и додао је и чланство Косова у Уједињеним нацијама једно од питања које треба да се нађе „на столу“ у Бриселу.

На питање да ли ће се тај пристанак Србије тражити већ за додељивање датума, он је одговорио да је то у овом тренутку тешко рећи.
„Све ће зависити од договора који се постигне у оквиру Европског савета, између свих 27 чланица ЕУ.

Он није могао да потврди честе оцене да је досадашњи напредак око решавања косовског питања довољан да шефови држава и влада ЕУ у марту Србији доделе датум за почетак приступних преговора.
„Хоћемо да Србија што пре постане чланица ЕУ, али не прихватамо да било која земља улазећи у Унију увезе и своје проблеме. Зато се надамо да ће политички дијалог, који је почео у октобру, наставити да даје резултате потребне за позитивну одлуку Европског савета“, истакао је Вилхелм.

Он је рекао да ће се прво сачекати извештај ЕК и Кетрин Ештон о напретку у дијалогу Београда и Приштине, чланице ће потом проучити извештај и онда донети коначну одлуку.
„Мислим да неће бити пресудни специфични критеријуми, већ утисак који одаје цела слика“, додао је немачки амбасадор.

Вилхелм је рекао да Немачка признаје Косово као независну државу и волела би да види да се односи Београда и Приштине подигну и на тај ниво.
„Али Србија не признаје КиМ. За нас је задовољавајући и договор о размени официра за везу који ће радити при мисијама ЕУ у Београду и Приштини. То је још једна позитивна ствар, али понављам, има још много важних ствари којима се треба позабавити“, истакао је он.

Вилхелм је казао да предлог из платформе о Косову излази изван Ахтисаријевог плана. „Не можемо прихватити решење које доводи до стварања посебних ентитета, региона у оквиру Косова, а то је оно што се тражи у платформи“.
“ У Европи, а ту мислим и на Немачку, постоји консензус да ће пројект ЕУ бити коначно заокружен када се интегришу и све земље Западног Балкана. Европа је сада концентрисана на превазилажење финансијске кризе, али то не значи да је даље проширење трајно заустављено. Све балканске земље имају европску перспективу, а то нарочито важи за кључну државу региона, Србију“, нагласио је немачки амбасадор.

Он је додао да ће парламентарни избори у Немачкој индиректно утицати на даљи ток интеграција Србије у ЕУ, пошто влада не може ништа да предузме без мандата Бундестага.
„Али оптимиста сам. Мислим да је било много позитивних ствари које су урађене у последњим месецима. Започет је политички дијалог у октобру и он даје резултате. Нова влада је урадила много да се ствари помере напред. Постигнуто је решење око ИБМ, размене официра, наплате царина“, рекао је он и додао да ће потпуно помирење на Балкану бити могуће када све земље региона буду чланице ЕУ.

ТАНЈУГ