Политизација споменика

Zastava Srbije - Srpska zastava- Serbian flag - Flag of serbia, serbischen - serbie, serbien, sirbistan, serbiaРуководство Србије је одржало обећање. Споменик терористима из  Прешева, Бујановца и Медвеђе који је био предмет двомесечног раздора између власти земље и албанске мањине, демонтиран је и у целини извезен из Прешева.

Говори заменик директора владине канцеларије за Косово и Метохију, председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић:

Уклањање споменика је доказ да држава Србија има снаге да се обрачуна са свима онима који желе да изазову сукобе и нестабилност на подручју Републике Србије. Дубоко сам убеђен да ће овај потез допринети смиривању тензија између Срба и Албанаца у централној Србији.

Акције власти подржала је и Опозициона Демократска странка Србије. Мада са оградом. Говори портпарол и посланик ДСС Петар Петковић.

ДСС сматра да је држава реаговала, али са закашњењем. Споменик који је противуставан, који је подигнут од стране терористичке организације, морао је одмах бити уклоњен.  Неопходно је да се поштује Устав Србије, неопходно је да држава Србија учини све оно што је неопходно, како би сачувала своје достојанство. А, опет, са друге стране, шаљући поруку да свако ко живи у Србији, то може да настави да чини на начин како то Устав Србије налаже, а који између осталог даје и националним мањинама највећа могућа права у целој Европи, али да зато сви сепаратистички акти и подривање Уставног поретка су недопустиви.

Споменик је уклоњен, мада су проблеми остали. Политизација догађаја може да удари по Србији.

Орхан Реџепи, бивши командант паравојне формације која је управо лишена споменика у центру града, изјавио је да ће Прешевска долина од данас бити саставни део Косова, односно Албаније. Са своје стране такозване косовске власти су упозориле да демонтажа споменика доводи у питање процес дијалога и нормализације односа Косова и Србије. И позвали су Албанце са југа Србије да не подлежу кукавичкој провокацији из Београда.

Провокацији су међутим подлегли косовски Албанци. једном речи, на демонтажу је било одлучено да се одговори уништавањем. Само интервенција полиције и међународних снага безбедности спречила је напад Албанаца на манастир Успења пресвете Богородице у Ђаковици. Ова светиња је обновљена релативно недавно, пошто је 2004. била спаљена у току антисрпских погрома. Говори заменик директора владине канцеларије за Косово и Метохију, председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић.

Албанци показују сву своју бруталност уништивши велики број надгробних споменика у многим општинама на КиМ, почев од Клокота где је уништено 27 надгробних споменика. У општини Обилић је запаљена капела на сеоском гробљу, уништено је неколико надгробних споменика, а синоћ смо имали и напад на општину Косовска Митровица, где су бачена 2 Молотовљева коктела. Нажалост, припадници КФОР-а који су били у близини, на свега 50-так метара од зграде општине, нису ни на који начин реаговали нити покушали да ухапсе нападаче. Напротив, они су се после тог догађаја повукли у јужни део Косовксе Митровице. То доказује да међународна заједница не жели да спречи сукобе.

Прича око споменика терористима из Прешева, Бујановца и Медвеђе вероватно ће имати наставак. Данас је у Прешеву већ одржана протестна акција, и већ сада је очигледно да ће политички и јавни лидери Албанаца са југа Србије предузети покушај да подигну проблем на виши ниво. У крајњој линији у њихове планове улази и то да упуте обраћање не само Влади Србије, већ и различитим међународним организацијама.

Тимур Блохин / Глас Русије