У Црној Гори живе све сами чисти и прави Срби

Zemljopis

У уџбеницима за трећи разред основне школе за време Краљевине Црне Горе, писало је: Народ. У Црној Гори живе све сами чисти и прави Срби, који говоре српскијем језиком, а има их око 300.000 становника. Већина су православне вјере, а има нешто мало римокатоличке и мухамеданске вјере, али треба знати, да смо сви српкога поријекла и српске народности. Народ се обично занима земљорадњом и сточарством, а понешто риболовом и трговином, а занатима сасвим мало, који су као најважнији за живљење и извори за напредак и благостање.

Православном црквом управља – митрополит, римоктоличком – прабискуп, а мухамеданском – муфтија. Сва три управљају у договору са владом црногорском.

Цијелу државну управу руководи КРАЉ ГОСПОДАР.

До 1910. године Црна Гора је била кљажевина, а тада се прогласила краљевином.

Осим Црне Горе има још српских земаља у којима живе наша браћа Срби. Неки су као ми слободни, а неки нијесу, него су под туђином.

Свако Србин у Црној Гори дужан је познати и љубити своју цјелокупну домовину – све српске земље, у којима живе наша ослобођена и неослобођена браћа Срби. Ниједан Србин и Српкиња, ма које вјере били, не смеју пожалити ни живот ни имање за општу српску слободу, добро и благостање…

СРБИ НА ОКУП