Порошенко стигао у Донбас

porosenko

KИJEВ – Украjински председник Петро Порошенко стигао jе данас, на дан избора, у изненадну посету истоку земље, попришту борби украjинске воjске и проруских снага.

„Стигао сам у Донбас“, написао jе Порошенко на свом Tвитер налогу, а на пратећоj фотографиjи приказан jе у камуфлажноj униформи како гледа кроз отворена врата хеликоптера, пренео jе AфП.

Нема информациjа о тачном месту у региону где jе украjински председник дошао, само да се ради о делу под контролом проруских снага.

Из прес службе канцелариjе председника jе саопштено да ће се Порошенко вратити у престоницу Kиjев где ће гласати до 12 сати по средњевропском времену.

У Украjини се данас одржаваjу ванредни парламентарни избори, а наjновиjе анкете показуjу да jе проевропски блок председника Порошенка у извесном вођству док би друго место могло да припадне популистичкоj партиjи у успону, Радикалноj странци Oлеха Лиjашка.

Гласање неће бити одржано у 15 изборних округа у Доњецкоj и Луганскоj области на истоку Украjине, саопштено jе на интернет страници Централне изборне комисиjе.

Нови парламент ће имати рок од месец дана да формира већину коjа треба да оформи нову владу.

Због распада владаjуће коалициjе, украjински председник 25. августа распустио jе скупштину и за 26. октобар заказао ванредне изборе.

Самопроглашене Доњецка и Луганска Народна Република планираjу да своjе изборе за председнике и посланике одрже 2. новембра.

Танјуг