ОЕБС на КиМ оштро критиковао Албанце због илегалног заузећа српских кућа и станова

Јел ови на КиМ да уводе ред !
Јел ови на КиМ да уводе ред!

ОЕБС на КиМ оштро критиковао Албанце због илегалног заузећа српских кућа и станова

Имовина расељених Срба  се и даље узурпира!

Станови, куће и земљиште који припадају расељеним лицима поново су илегално заузети, што угрожава процес повратка и крши основна људска права, рекао је 24. октобра на састанлу у Ђаковици  шеф мисије ОЕБС на Косову Жан клод Шлимберже

 

О кршењу неприкосновеног права приватне својине од стране Албанаца  широм КиМ, углавном над Србима, расправљао је и ОЕБС . Само на Косову ,  у читавом свету , Албанци не поштују апсолутно никаква права Срба ни других мањина на КиМ, па Приштина  уз помоћ западних ментора на Косову и Метохији инсталитра безакоње, антиправо, антицивилизацију, антидемократију, дивљаштво, буквално антицивилизацију у којој Албанци и Приштина пливају од кад су дошли на КиМ !

На састанку ОЕБС – а  у Ђаковици 24. октобра о спречавању поновног илегалног заузимања станова, кућа и земљишта, који припадају расељеним лицима,  оштро је критикован  незаконит начин Албанаца и њиховог  илегалног заузећа  српских повратничких кућа и станова.

Шеф мисије ОЕБС на Косову Жан клод Шлимберже рекао је да се пракса илегалног одузимања имовине расељеним лицима наставља.

„Имовина многих лица која су расељена након конфликта на Косову била је илегално заузета и онда враћена у складу са наредбама о исељењу које је издала косовска Агенција за имовину. Међутим, у 400 случајева који су у надлежности агенције и у пуно других случајева које су поднела приватна лица, станови, куће и земљиште који припадају расељеним лицима су поново илегално заузети. Ово угрожава процес повратка и крши основна људска права“ –  рекао је Шлимберже.

Он је додао да поздравља напоре Полиције Косова и Агенције за имовину да раде у решавању проблема илегалног заузимања непокретне имовине.

„Позивам све релевантне стране да спрече поновно илегално заузимање као и да осигурају да стамбена права и право на имовину свих људи који живе на Косову или желе да се врате буду заштићена“ –  рекао је Шлимберже.

Састанку у Ђаковици су присуствовали представници косовске Агенције за имовину, полиције, тужиоци и судије.

Они су указали на то да расељена лица, чија су права на имовину призната путем коначних и правно обавезујућих одлука косовске Комисије за имовинске захтеве не треба да буду део дугих судских процедура да би поново повратили власништво над својом имовином.

Срби са Косова и Метохије су до сада предали више од 40.000 захтева Приштини за  нелагално заузеће своје непокретне имовине, кућа, станова, локала, земље и друге непокретне имовине. Иако је мали број ових захтева решен у корист Срба они нису могли и даље да располажу својом имовином јер Албанци узурпатори ни после пресуда судова не напустају заузету српску имовину.

 Зоран Влашковић – Срби на окуп