„Валтер“ брани Вучића

siptar valter

Према стању на Интернету, испада да све сиромашнији народ све више воли Александра Вучића! Једно објашњење би могло да буде у складу са рекламним мотом „кад си гладан, ниси сав свој“, али је права истина да се масовно манипулише друштвеним мрежама помоћу веб програма које је осмислила и пласирала кухиња зла Српске напредне странке названа „Савет за интернет и друштвене мреже“.

На домену под називом „headsgreen.com“, налазе се поддомени „sdpr.live.headsgreen.com“, повезан директно са предузећем за трговину оружјем „Југоимпорт СДПР“, као и „министарство.headsgreen.com“, повезан са сајтом који је још у изради. Ово значи да је новац за израду и одржавање страначког програма „Валтер“, који служи за обмањивање народа, добија из државног буџета који пуне сви порески обвезници Србије, а не само чланови и присталице СНС-а.

Последњих недеља, на интернету се појавило обиље материјала који разоткрива праву улогу „Савета за интернет и друштвене мреже“ Српске напредне странке и који недвосмислено доказују да Вучићева пропагандна машинерија на најмонструознији начин покушава да „испира мозак“ милионима људи.

Али, зло које је у напредњачкој кухињи припремано, вратило се као бумеранг свом правом аутору…

Наиме, напредњачки „Савет за интернет и друштвене мреже“ формално је основан 19. јануара 2013. године, мада је неформално радио и пре тога. Први председник Савета, главни координатор био је Славиша Мићановић звани Мићан. Мићановић је уз ову имао још и друге унутарстраначке дужности, па је због наводне преоптерећености убрзо место главног координатора препустио свом опоненту Марију Малетићу, у то време запосленом у Министарству правде.

Права истина је да је у то време Малетић веома активно радио на Мићановићевом уклањању са позиције главног координатора, што му, с обзиром на Славишин више него раскалашни начин живота, није био посебно велики проблем. Активисти СНС-а из Ниша су писцу ових редова потврдили како је Славиша Мићановић, као некакав координатор за југоисток Србије, по доласку у Ниш само неколико сати био радно употребљив. Пошто би се напио и надрогирао, прихватао би друштво девојке (понекад и момка) коју би му локални напредњаци привели. Наравно, све журећи да се посвети оргијању, прихватао би и све политичке предлоге и захтеве својих домаћина.

„…Како укидате ове видео клипове?“

Својих пет минута да обори Славишу Мићановића и постане „калиф уместо калифа“, Марио Малетић је једва дочекао у тренутку када је овај јавно компромитовао свога шефа, Александра Вучића. Ранији сарадници Мићановића су у више наврата на друштвеним мрежама посведочили како је управо он идејни творац монструозне лажи да је „Таблоид“ наводно писао да Вучић полно општи са својим сином!

У то време је наш лист аргументовано нападао тадашњег првог потпредседника Владе због махинација у којима је ухваћен, али је истовремено објављивао фотографије и транскрипте разговора који доказују да је Мићановић од велике количине дроге и алкохола изгубио разум. У жељи да наш лист прикажу као извор најбестиднијих неистина, њих двојица су заједнички осмислили поменуту лаж коју је Мићановић после тога покушао преко друштвених мрежа да наметне као истину.

Увидевши да је претерао када је послушао савет пијаног координатора Савета, Вучић га смењује и шаље на лечење од болести зависности, а на његово место доводи Мариа Малетића.

Почетком ове године Мићановић започиње отворени рат против свог конкурента. Њему одани чланови Савета више времена су проводили пратећи рад свог главног координатора, него рад противничких странака. На интернету се појављују поверљиве информације из рада Савета, па и фотографије његових чланова, све у организацији Мићановића.

Коначни ударац Малетићу задаје афера названа „Фекетић“. Фебруара месеца ове године велики сметови су завејали колону возила у близини малог војвођанског места Фекетића. Уместо да одмах пошаље неопходну механизацију да ослободи завејане људе и да им у међувремену достави неопходну храну и топле напитке, Влада на лице места шаље хеликоптере са Александром Вучићем, члановима његовог ПР тима и групом одабраних новинара, сниматеља и фотографа.

После тога фотографије како Вучић наводно помаже завејане, а посебно снимак РТС-а када први потпредседник Владе покушава да евакуише једно дете, постају хитови на друштвеним мрежама, али само захваљујући шаљивим коментарима на Вучићев рачун. Овако нешто се никако није уклапало у политику СНС-а у погледу контроле интернета, па почиње акција укљањања поменутих прилога.

На Твитер налогу Мариа Малетића, твитераш под псеудонимом Бо_ЈАХ га у то време пита: „…Како укидате ове видео клипове о Вучићу? Ја када сам репортовао неки чекао сам дуго.“

На то му главни координатор Савета, Марио Малетић, неколико сати касније одговара: „Ум царује, а и маса људи добро дође“. Тиме је јавно признао да иза покушаја до сада најмасовније цензуре интернета у Србији стоје напредњаци, а Мићановић је добио дуго очекивано оружје за узвраћање ударца, јер су његови људи преплавили интернет, али и друге медије, снимком овог дописивања.

Малетић је, истина, одмах укинуо поменути налог на Твитеру и наставио да се дописује са резервног налога „голубица_“, али је било прекасно да би спасао каријеру. Великом брзином је не само смењен са места првог човека „Савет за интернет и друштвене мреже“, већ и са свих партијских и осталих позиција, а данас је само координатор Савета за београдско приградско место Барајево. Већ 19. фебруара његово име је скинуто и са списка напредњачких кандидата за одборнике у Београду. Да је могао, женски осветољубиви Мићановић би избрисао и само сећање на њега.

Уместо Мићановића на чело Савета тада на кратко долази извесни Симо Чулић, како рекоше добро упућени, један од најнеспособнијих кадрова Српске напредне странке (а у тој категорији је конкуренција код напредњака изузетно велика!).

Чулић је био и онда, а и данас је, ни мање ни више, него саветник за медије, који је наметнут председнику Србије! Пореклом је из Лештана, а по сопственим тврдњама од свог образовања вредног пажње, поседује знања српског, хрватског, македонског, словеначког, босанског и црногорског језика. Последњи пут су га медији помињали крајем септембра као „слепог путника“ у авиону којим је председник Републике, Томислав Николић са делегацијом, путовао на заседање Генералне скупштине Уједињених Нација. Наиме, Чулић није био на списку чланова делегације који је достављен медијима, али је своје путовање у Њујорк сам објавио хвалећи се њиме на свом Фејсбук профилу!

Иста неопрезност и самохвалисање својевремено су га коштали и позиције првог човека „Савет за интернет и друштвене мреже“ СНС-а. Мићановићеве присталице су га уклониле на тај начин што су у медије пустили документ од деведесет и једне стране под називом „Интернет кампања, важност, улога, приступ и утицај на бираче“ којим се члановима Савета објашњава како да манипулишу јавним мњењем, а из кога се види да је његов аутор Чулић, који је одмах после тога без велике помпе постављен на место другог координатора и тако враћен Мићановић.

Најновији обелодањени документи о раду „ботова“ и „Савета за интернет и друштвене мреже“, само су наставак ове кампање, коју је први покренуо Славиша Мићановић, а у којој чланови СНС-а покушавају да јавно дискредитују своје противкандидате. Све ово показује у рукама каквих људи се налази Србија.

„Зелена риба“ у мутној напредњачкој води

Независни новинар Данило Реџеповић је недавно на свом сајту „Телепромптер“ обелоданио постојање програма „Валтер“ који „ботовима“ Српске напредне странке олакшава уношење хвалоспевних коментара на рачун Александра Вучића, као и негативно оцењивање критичких коментара који се појављују на интернету. Координатори Савета уносе у централни сервер адресе сајтова на којима су се појавили коментари које треба негативно или позитивно оценити, затим стављају адресе домена где је потребно поставити неки коментар, а обични чланови Савета, такозвани „ботови“ све што треба да ураде је да активирају поменути програм и сходно претходно датим упутствима саставе коментар.

Даљом претрагом интернета утврђено је да“Валтер“ комуницира са сајтом под називом „www.костиц.хеадсгреен.цом“ постављеним на домену „хеадсгреен.цом“ који је својом кредитном картицом купио Милорад Стојковић, власник укупно више од двадесет сајтова на интернету!

На сајту греенфисх.рс („зелена риба“), о Стојковићу пише следеће: „…Милорад Стојковић, оснивач, сениор wеб девелопер, пројецт манагер. Као наш главни програмер, Мики осмишљава логику функционисања сајтова и прави системе који омогућују жељене функционалности. Уз безброј wеб пројеката иза себе, Мики је свакако програмер који ће у дело спровести сваку вашу замисао.“

Који привредни субјекат стоји иза поменуте wеб адресе није познато, али постоји само једно предузеће у Србији које носи назив „Гринфисх“. Ради се о друштву за узгој риба „Греенфисх“ д.о.о. из Београда, чија је директорка истовремено и директорка „Центра за спољну политику“ Александра Јоксимовић (некадашња помоћница министра спољних послова Горана Свилановића).

Власник „Греенфисх“ д.о.о. је „Југофунд“ д.о.о. чији је директор Велимир Стоиљковић, а чији је власник „Месета“ д.о.о. директора Милоша Суботе, у власништву кипарске фирме „ИФ ГЛОБАЛ ХОЛДИНГ ЛИМИТЕД“. Сва три домаћа предузећа регистрована су на адреси Михајла Пупина 117, Нови Београд, док сајт „Гринфисх“ као своје седиште наводи београдску адресу Јелене Ћетковић 8/1.

Милорад Стојковић се у Агенцији за привредне регистре води и као оснивач и директор новосадског предузећа „Девеломон“ д.о.о, Антона Чехова 7, основаног 21. јула 2014. за делатност „рачунарско програмирање“.

На домену „headsgreen.com“, који је платио Стојковић, налазе се поддомени „sdpr.live.headsgreen.com“, повезан директно са предузећем за трговину оружјем „Југоимпорт СДПР“, као и „министарство.хеадсгреен.цом“, повезан са сајтом који је још у изради.

Ово значи да Стојковић новац за израду и одржавање страначког програма „Валтер“, који служи за обмањивање народа, добија из државног буџета који пуне сви порески обвезници Србије, а не само чланови и присталице СНС-а.

Осим што служи за залуђивање народа постављањем интегрисаних коментара, „Валтер“ је подобан и за рушење неподобних сајтова, тврди неименовани дигитални форензичар из Канаде, кога цитира Данило Реџеповић: „…Валтер је тако писан да може да нападне било који сајт, потребно је само мало изменити вотер.пхп фајл који се налазио на серверу и то је то. Иначе, по начину на који је програм писан, одговорно тврдим да аутор нема више од 30 година“.

Иначе, Милорад Стојковић је рођен 10. јануара 1979. године, па, или није творац програма који је повезан са његовим сајтом или је мало заостао у развоју.

У међувремену је откривен далеко сложенији и опаснији програм који користи СНС-ов „Савет за интернет и друштвене мреже“ који је по угледу на мрежу рачунара из филма „Терминатор“ добио назив „СкyНет“. Осим што има исте могућност као и „Валтер“ овај програм може да користи и друштвене мреже, као што су Твитер или Фејсбук, али и да употребљава такозване „проxy сервере“ и на тај начин симулира да је корисник дошао из неке друге земље, а не из Србије. Према признању самог Министарства унутрашњих послова, недавни напади на „неподобне“ интернет домене долазили су из целог света, а управо тако нешто може да изгледа после употребе „СкyНета“. Ни ово, међутим, не може до краја да сакрије праве починиоце, јер простим упоређивањем „проxy сервера“ понуђених на листи „СкyНета“ са серверима са којих су вршена рушења по режим непожељних сајтова може лако да се утврди истина.

Творац овог терминаторског програма је Ненад Гледовић, програмер који користи надимке „НГ 2014″ и „Гледа“. Сукоб Славише Мићановића и његових опонената за челну позицију у страначком „Савету за интернет и друштвене мреже“ се наставља, тако да ваља очекивати нова обелодањивања недемократске и антидржавне делатности не само овог Савета, већ и целе Српске напредне странке.

Координатори Вучићевог „Савета за Интернет и друштвене мреже“, уносе у централни сервер адресе сајтова на којима су се појавили коментари које треба негативно или позитивно оценити, затим стављају адресе домена где је потребно поставити неки коментар, а обични чланови Савета, такозвани „ботови“ све што треба да ураде је да активирају поменути програм и сходно претходно датим упутствима саставе коментар.

Вучићев тим за агитацију и пропаганду осмислио је програм под називом „Валтер“, који „ботовима“ Српске напредне странке олакшава уношење хвалоспева на рачун Александра Вучића, као и негативно оцењивање критичких коментара против његове политике, који се појављују на Интернету.

Милан Маленовић – Таблоид