Лавров: Не интересуjе ме мишљење Запада о Kриму

sergej-lavrov

СOЧИ – Руски министар спољних послова Сергеj Лавров изjавио jе данас да га не интересуjе мишљење Запада по питању Kрима, као ни по другим унутрашњим питањима Русиjе.

„Не интересуjе ме мишљење Запада о овоме и пођеднако сам незаинтересован за њихово мишљење по другим унутрашњим питањима Руске федерациjе“, рекао jе Лавров на маргинама форума Валдаj у Сочиjу, одговараjући на питање да ли ће Запад наставити са инсистирањем да Русиjа врати Kримско полуострво Украjини, пренели су руски медиjи.

Лавров jе претходно, у излагању о питањима спољне политике Русиjе, рекао да међународно признање Kрима ниjе зависило од Русиjе, коjа jе само одговорила на вољу грађана тог полуострва, коjи су се налазили под стварном претњом „екстремистичких елемената коjи су освоjили власт у Kиjеву“.

„Mислим да jе истина сада очигледна великоj већини нормалних политичара широм света“, рекао jе Лавров и додао да су неки европски политичари већ посетили Kрим.

Према Лаврову, предвиђања о окончању кризе у Украjини су узалудна, а наjважниjе jе сконцентрисати се на имплементациjу споразума из Mинска о прекиду ватре.

„Испуњавање споразума не иде лако, размена ватре се наставља. Нажалост, влада у KИjеву наставља са употребом тешког наоружања и уништавањем економске и социjалне инфраструктуре на jугоистоку Украjине“, истакао jе Лавров.

Лавров сматра да jе веома важно да се не допусти прекид процеса усаглашавања линиjе разграничења између проруских снага и украjинске воjске на jугоистоку Украjине.

Према подацима УН, у сукобима на истоку Украjине од средине априла погинуло jе око 3.700 људи, а преко 9.000 jе повређено.

На састанку у Mинску, две стране су, уз посредовање Русиjе и Oрганизациjе за европску безбедност и сарадњу (OEБС), договориле прекид ватре коjи jе ступио на снагу наредног дана.

Oд тада, проруске снаге и украjинска воjска, у више наврата су оптуживали jедни друге за кршење примирjа.

Танјуг