Држава профункционисала на кратко: срушен споменик терористима у Прешеву

srusen spomenik teroristimaПРЕШЕВО – Споменик терористима у Прешеву јутрос је без инцидената уклоњен са трга испред зграде општине, а из Владе Србије је поручено да ће држава и убудуће одлучно спроводити ред и закон и осигурати стабилност на читавој својој територији.

Споменик терористима је уклоњен багером, уз присуство око 200 припадника Жандармерије, око седам сати, а нешто касније почео је састанак лидера албанских партија са југа Србије.

Како је наведено у саопштењу Владе Србије, припадници МУП-а су обезбедили спровођење решења Министарства правде и државне управе о уклањању незаконито подигнутог споменика терористима.

Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је Танјугу да су после истека свих законских рокова, по налогу Министарства правде и државне управе, припадници Жандармерије уклонили нелегално постављени споменик терористима у Прешеву, „без било каквих инцидената и без употребе силе“.
„Србија је показала довољно стрпљења, али и послала јасну и чврсту поруку да се закон мора поштовати и да нико није јачи од државе“, рекао је Дачић.

У Приштини су, међутим, изразили огорченост поводом уклањања споменика терористима и поручили да би то могло да доведе у питање процес дијалога Београда и Приштине.
„Овај ружан чин Владе Србије озбиљно доводи у опасност процес дијалога о нормализацији односа између Косова и Србије и директна одговорност на то пада на Србију“, наведено је у саопштењу такозване Владе Косова.
Неуспех Владе Србије да кроз дијалог пронађе решење за постављање меморијала показује, како истичу у Приштини, да „дијалог још увек није део владине политике Србије када су у питању Албанци“.

За министра унутрашње и спољне трговине Расима Љајића уклањање споменика терористима представља изнуђену одлуку државе.
„Мора да важи закон у сваком делу територије Србије, мора да функционише правна држава и то јесте једина порука која овим жели да се пошаље“, рекао је Љајић и додао да се због ове одлуке владе не очекује дестабилизација прилика у том делу Србије, већ да сви „спусте лопте“ и наставе с решавањем основних проблема.

Уклањање споменика терористима поздравиле су СНС и УРС, чији су функционери истакли да закони Србије морају да буду поштовани на целој њеној територији.
„СНС поздравља уклањање споменика, јер, као што је рекао председник странке Александар Вучић, с државом нема шале“, рекао је потпредседник Главног одбора те странке Горан Кнежевић и поручио да ће држава учинити све да ситуација у том граду остане мирна.

Чланица Председништва УРС и министарка за регионални развој и локалну самоуправу Верица Калановић рекла је да се та странка од настанка залаже за једнаке шансе грађана на целој територији, па самим тим и за једнаке обавезе, што значи да сви грађани морају да поштују законе државе.

Председник Јединствене Србије (ЈС) и шеф посланичке групе те странке у српском парламенту Драган Марковић – Палма изјавио је да је уклањање споменика терористима показало да нико није изнад државе и да се закони морају поштовати, без обзира на националност и верску припадност. ЈС поздравља акцију Жандармерије, која је протекла без употребе силе и без инцидента, рекао је Тањугу Марковић.

Председник такозване Скупштине Косова Јакуп Краснићи осудио је уклањање споменика терористима у Прешеву уз оцену да то не доприноси миру и стабилности у региону нити процесу разговора о нормализацији односа Београда и Приштине.
Уклањање споменика терористима је „доказ да Београд наставља да буде произвођач дестабилизације, подстиче сукобе и мржњу међу народима“, наведено је у изјави Краснићија достављеној медијима.

На вест из Прешева стигла је и реакција вршиоца дужности шефа Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Србији Поле Тиде, која је изразила жаљење што су преговори на проналаску компромисног решења за спорни споменик терористима у Прешеву прекинути одлуком Владе Србије да се споменик јутрос уклони.
Тиде је у саопштењу позвала на „мир и атмосферу у којој је могуће обновити дијалог“.

Лидери албанских партија југа Србије састали су се данас у Прешеву а заседају заједно са представницима Удружења ветерана терориста.

Председник ДУД-а Скендер Дестани Тањугу је рекао да ће се по завршетку састанка новинарима обратити председник Општине Прешево Рагми Мустафа, али није могао да прецизира када ће то бити.

Постављање нелегално постављеног споменика терористима у Прешеву је готово два месеца стална тема разговора и Срба и Албанаца на југу Србије, а у налажење решења били су, поред државе и локалних власти, укључени и представници међународне заједнице.

У среду је истекао рок који је Министарство правде дало локалним властима у Прешеву да уклоне споменик терористима.

Чланови Удружења ветерана терориста договорили су се у суботу да данас, на састанку руководилаца општине Прешево и представника Албанаца из Прешевске долине, предложе премештање споменика из центра града у двориште џамије или Дома културе у Прешеву, пренела је приштинска агенције Телеграф.

Више медија пратило уклањање споменика у Прешеву

Више новинарских екипа, локалних, из Београда и региона, извештавало је из Прешева о акцији уклањања споменика бившим терористима са трга у том месту.

Акцију припадника Жандармерија на уклањању нелегално постављеног споменика са лица места су пратиле екипе локалних медија – РТВ Прешева, РТВ Алди и веб-портала Пресхева.цом, новинари и сниматељи британске агенције Ројтерс и Ал Џазире, ТВ Прве из Београда и извештачи Танјуга.

Током уклањања, новинарске екипе с камерама биле су у непосредној близини споменика терористима и неометано извештавали и снимали ток акције.

Линк ка видео прилогу о уклањању споменика терористима

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП