Хоџај 23. октобра у Београду?

Enver-Hodžaj

Упркос најавама да ће ткзв. косовска председница Атифете Јахјага учествовати на Конференцији министара иностраних послова, финансија и економија земаља западног Балкана који ће бити одржан у Београду 23. октобра, косовско министарство иностраних послова потврдило је да је ткзв. министар овог министарства, Енвер Хоџај, добио позив од Европске комисије да учествује на овом састанку.

Политички саветник Хоџаја, Башким Џемај је у изјави за косовски портал „Индексонлине“, потврдио да је Хоџај позван у Београд, додавши да се позивница тиче, како је Џемај рекао, Хоџајевог “равноправног представљања” са осталим министрима иностраних послова. Међутим, он није потврдио да ли ће Хоџај и учествовати на овој Конференцији.

„Могу да потврдим да је министар Хоџај прихватио позив да учествује на састанку министара иностраних послова земаља западног Балкана, који ће бити одржан у Београду, 23. октобра, где ће бити једнак са својим колегама из региона. Овај састанак је наставак састанака и обећања која су дата на Берлинској конференцији, а у вези са даљим односима између земаља у региону и заједничким пројекатима,“ рекао је Џемај.

Да ће представници косовских институција учествовати на састанку у Београду, најавио је почетком октобра и српски министар иностраних послова, Ивица Дачић, на једној од редовних конференција за медије министарства иностраних послова.

У извештају са конфренције се наводи да ће због присуства представника косовских институција састанак бити одржан у Гимнич формату, а што подразумева да ће учесници састанка бити представљени без националних, или статусних симбола.

“Регионалне европске интеграције ће дефинитивно бити једна од тема конференције министара спољних послова, као и министара за финансије и економију Западног Балкана, а која ће се одржати 23. октобра у Београду. Размотриће се могућности за побољшање економског управљања и инфраструктуре, а услед разлога учешћа представника привремених институција самоуправе Косова и Метохије, конференција ће бити одржана у Гимнич формат, што значи да ће учесници наступити без националних симбола и индикатора,” наводи се на сајту српског министарства спољних послова.

Уколико Хоџај учествује на скупу у Београду, ово ће бити први пут да косовски званичници учествују у међународним скуповима који се одржавају у Београду, то јест, прва званична посета косовског званичника Београду.

Ова могућа посета Београду, претходи, такође могућој посети ткзв. косовске председнице Атифете Јахјаге – Београду, а у оквиру састанка Трилатералне комисије у Београду од 31. октобра до 2. новембра.

КоССев