Фонд за север Косова – улазак шиптарских ткзв. институција на север на мала врата

Dacic-Eston-TaciПРИШТИНА, 19. јануара 2013.- Формирање фонда за север Косова обележиће почетак сарадње Срба из тог подручја са такозваним косовским институцијама, пише у суботу приштинска „Коха диторе“.

Дневник пише да ће тај фонд, у који ће се сливати средства такозване влада Косова и Србије и дажбине које се убиру на прелазима на северу, на почетку имати 16 милиона евра и њиме ће управљати представници Европске уније, док ће информације о пословању добијати обе владе.

„Представници косовских Срба имаће право да износе захтеве у вези с најприоритетнијим инвестицијама у том делу Косова“, преноси лист.

„Коха“ додаје да се на састанку премијера Србије Ивице Дачића и Хашима Тачија у Бриселу најдуже разговарало о томе коју територију фонд треба да покрива.

Извор дневника наводи да је такозвани  косовски премијер инсистирао да Вучитрн, Србица и јужни део Митровице буду део тог фонда којим би на тај начин био обухваћен читав регион Митровице.

Међутим, другачији приступ договору о формирању фонда има дневник „Зери“, који оцењује да то представља печат за аутономију северног дела Косова.

У тексту под насловом „Фонд за север, печат на аутономију“ тај лист преноси ставове покрета Самоопредељења да посебан фонд за север превазилази надлежности званичне Приштине и легализује оно што се назива екстериторијалност.

БЕТА / СРБИ НА ОКУП