Држава не функционише, споменик терористима још није срушен

spomenik-u-presevuПРЕШЕВО – У Прешеву је данас одржан још један у низу састанака без епилога о судбини спорног споменика бившим терористима из  Прешева, Бујановца и Медвеђе, али председник општине Прешево Рагми Мустафа каже да је решење „сваког дана све ближе“.

Представници Албанаца истовремено су одбацили као нетачне наводе појединих медија о груписању јединица Жандармерије у Прешеву.

На састанку, који је трајао четири сата, учествовали су лидери албанских партија, терористи-„ветерани“, родитељи погинулих чија су имена на споменику и представници мисије ОЕБС-а.

Мустафа је за Танјуг рекао да „сви они субјекти од којих то засвиси интензивно из дана у дан од 7. јануара траже најцелисходније решење за споменик терористима како би се прекинула драма која траје скоро два месеца“.
„Данас смо четири сата разговарали у атмосфери претњи и ултиматума из Београда… Данас нисмо нашли решење које би било прихватљиво за све, али смо му свакога дана све ближи“, рекао је Мустафа и најавио наставак разговора за сутра у 11 сати, када ће се данашњим учесницима придружити и представници невладиних организација из Бујановца и Прешева.

Председник Демократске уније Скендер Дестани рекао је Танјугу после састанка да инсинуације појединих медија о груписању јединица Жандармерије на територији града „за сада не стоје“.
„Искрено, и ја сам чуо као и ви, али ја у граду и на перифирији нисам приметио припаднике Жандармерије. Што се тога тиче, ситуација је нормална“, рекао је Дестани.

Уредник портала „Пресхева.цом“ Дритон Салиху каже да ситуазија ипак „није нормална“, пошто „медији и даље шире климу страха и неизвесности, тако да је судбина споменика терористима тема буквално сваког разговора у породици, на улици или у кафићима“.

Случај спорног споменика терористима у Прешеву је већ два месеца стална тема разговора и Срба и Албанаца на југу Србије.

У среду је истекао је рок који је дат локалним властима у Прешеву да уклоне споменик терористима.
Министар правде и државне управе Никола Селаковић саопштио је раније да ће, ако споменик терористима у Прешеву не буде уклоњен у том року, Управна инспекција Министарства правде и државне управе поднети захтев за покретање прекршајног поступка против начелника Општинске управе општине Прешево.

Скупштина општине Прешево донела је у међувремену на ванредној седници Одлуку о културним и историјским споменицима коју до сада није имала, а која предвиђа да се на тргу у центру, поред општине, може подићи споменик терористима. Реч је о потезу који има ретроактивно дејство и којим би требало да се створе законски услови да споменик остане на месту где је подигнут. Одборници су одлучили и да се у законском року од осам дана, колико је одредило Министарство правде и државне управе, припреми сва потребна докуменатција и проследи надлежним органима на разматрање.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП