Душан Драгић: Уживо из Њујорка, како троше наше паре Тома, Драгица и Ивица

toma-dragica-i-snaja
Живим у Америци. у Њујорку. Дуго година сам био функционер Уједињених Нација. Сада сам пензионер. Пажљиво и редовно пратим збивања у нашој земљи Србији углавном преко Интернета (дневна штампа, недељници, РТС …). Сваког лета проведемо по месец до два дана у Србији.

Овдашња српска дијаспора је упозната са тешком финансијско-економском ситуацијом Србије и мерама које садашња влада предузима или има намеру да предузме зарад уштеде буџетских расхода – смањење пензија, плата и сл.

Ових дана је било заседање Генералне скупштине Уједињених нација. У нашој дијаспори се зна да је делегацију Републике Србије предводио Председник Томислав Николић као и да је делегација господина Николића одсела у Хотелу Стар вуд на Лексингтон авенији. У том хотелу је одсело 50, и словима педесет, чланова делегације укључујући председника и његову супругу Драгицу. Било је седам чланова безбедности. Двокреветна соба у хотелу Стар вуд кошта 600 до 800 долара на ноћ. Госпођа Драгица Николић је наводно дошла на конференцију о аутистичној деци. Она је председник тог заштитног удружења у Србији. Са њом је била и њихова снаја која је благајник тог удружења. Успут су ишле и у куповину и то баш у радњу Викторија сикрет где се продаје ексклузивни женствени доњи веш. Апартрман хотела Стар Вуд у којем је одсела породица Николић кошта бар пар хиљада долара на ноћ.

Истовремено је други део делегације на челу са господином Ивицом Дачићем, Министром спољних послова, одсео у хотелу Кимберли (50. улица и Медисон авенија). Њих је било, кажу, 20, и словима двадесет.

Ради опслуживања седамдесеточлане делегације Републике Србије ангажовани су не само Стална мисија при УН (што је природно) већ и Генерални конзулат у Њујорку, Амбасада РС у Вашингтону, генерални конзулати из Чикага и Канаде. Требало је обезбедити аутомобиле, возаче, преводиоце, пратиоце у шетњи и куповини, плачање рачуна у ресторнима итд., итд.

Пре неки дан је истим поводом (Ген. скупстна УН) у Њујорку боравио Министар спољних послова Руске Федерације, господин Сергерј Лавров. Са њим је дошло још седам сарадника (проверено у Сталној мисији Руске Федерације при УН). Један из обезбеђења, заменик његовог шефа кабинета, представник за штампу и неколицина стручњака – Украјина, Сирија и сл.

Питање: Колико је стотина и стотина хиљада Евра коштала екскурзија седамдесеточлане делегације сиромашне Републике Србије у Њујорк и колико је ту пензија, плата или доприноса жртвама недавних поплава отишло. Да ли ти ваши/наши лидери имају образа. Знају ли да СТАНУ?

Душан Драгић – Српски Културни Клуб