Краљ Петар II враћа се кући после 72 године

KraljPetar II

Београд, 18. јануар 2013. – Њ.К.В. Престолонаследник Александар изјавио је данас да су он и његова породица веома поносни што се његов отац Краљ Петар II од Југославије коначно враћа кући. Престолонаследник је истакао да је ово веома дирљив догађај, од великог историјског значаја за народ Србије. Краљ Петар ће се коначно придружити својим прецима у Краљевском маузолеју на Опленцу. До тог тренутка, Његово Величанство почиваће у миру у капели при Краљевском Двору на Дедињу у Београду.

Његово Краљевско Височанство жели да се најтоплије захвали Њ.Е. г-дину Томиславу Николићу, председнику Србије, Влади Србије и Одбору за пренос посмртних остатака чланова Краљевске породице на њиховој несебичној помоћи и саветима. Коначан датум сахране на Опленцу биће одређен касније ове године, у договору са Српском Православном Црквом, Њ.Е. г-дином Томиславом Николићем, председником Србије, Владом Републике Србије и другим Краљевским кућама.

Краљ Петар II од Југославије био је најстарији син Краља Александра I и Краљице Марије од Југославије. Краљ Петар II рођен је у Београду, 6. септембра 1923. године, а кумови су му били Краљ Џорџ VI и Краљица Елизабета (касније Краљица мајка Велике Британије). Образовање је започео у Краљевском Двору у Београду, после чега је уписао школу Сандроид у Енглеској, одакле се вратио после убиства свога оца у Марсељу, 1934. године. Пошто је у време атентата Краљ Петар II имао само 11 година, краљевско управљање земљом пренето је на Намесништво које се састојало од три регента, међу којима је био и његов стриц Кнез Павле од Југославије.

Почетком Другог светског рата, 1939. године, Краљевина Југославија нашла се окружена земљама које су се придружиле силама осовине, као савезнице нацистичке Немачке. Одлука Кнеза Павла да потпише уговор о ненападању са нацистичком Немачком изазвала је жестоке протесте у земљи, који су 27. марта 1941. довели до кризе владе и државног удара који су извели официри Краљевске Војске. Као резултат тих догађаја, Краљ Петар II проглашен је пунолетним.

Југословенска војска није могла да се одупре инвазији нацистичке Немачке која је потом уследила: Југославија је била окупирана за једанаест дана. Краљ Петар II био је приморан да заједно са Југословенском владом емигрира прво у Грчку и Палестину, а затим у Египат. Краљ Петар II се јуна 1941. године у Лондону придружио другим монарсима и лидерима европских држава који су избегли пред нацистичком окупацијом.

Упркос слому југословенске војске, у земљи су формирана два супарничка покрета отпора. Први је био ројалистички на челу са пуковником Краљевске Војске Драгољубом (Дражом) Михаиловићем, који је касније унапређен у чин генерала и именован за Министра одбране владе у изгнанству. Други је био партизански покрет, који је водио Јосип Броз – касније познатији као Тито. Последица је био крвави грађански рат током нацистичке окупације.

Савезници су најпре подржавали генерала Михаиловића, а онда су се окренули Титу. Године 1944, у пратњи совјетских тенковских бригада, партизани су ушли у Београд и формирали владу. У новембру 1945. године Монархија је незаконито, без референдума укинута, а Југославија се преобразила и током више од четири деценије остала тоталитарна једнопартијска држава под влашћу комунистичке партије.

Краљ Петар II није никада абдицирао. У изгнанству је прво живео у Лондону са својом супругом (1944. године оженио се Принцезом Александром од Грчке и Данске, кћерком Грчког Краља Александра и Аспазије Манос) и сином Престолонаследником Александром, рођеним 1945. године.

Последње године живота провео је у Америци. После дуге и тешке болести Краљ Петар II умро је у болници у Денверу у Колораду 3. новембра 1970. а сахрањен је у цркви Светог Саве у Либертвилу, северно од Чикага, у држави Илиноис. Он је био једини Краљ сахрањен у Сједињеним Америчким Државама.

http://www.royalfamily.org/statements/state-det/state-2656_cir.html