ЕУ: Услов за датум је „нормализација односа са својом покрајином“ (видео)

rompejБРИСЕЛ, 18. јануара 2013. – Нормализација односа с Приштином је кључни услов да Србија почне преговоре о чланству с Европском унијом, изјавио је у петак председник Европског савета Херман ван Ромпеј после сусрета са премијером Србије Ивицом Дачићем.

Ван Ромпеј је високој представници ЕУ и премијерима Дачићу и Тачију одао признање за напредак у дијалогу.

Дачић је нагласио да је циљ Београда да се дође „до одрживог и практичног решења за односе Београда и Приштине, водећи рачуна о легитимним интересима Србије и Срба који живе на Косову и Метохији, имајући у виду и легитимне интересе Албанаца“.

Дачић је подвукао да је циљ уједно и да Србија што пре добије датум за преговоре о чланству у ЕУ.

Премијер Србије је истакао решеност Београда за сарадњу у региону, мирно решавање спорова и нагласио да српски народ заслужује да живи боље, имајући у виду да је друштвени производ Србије сада само 60 одсто онога из 1989.

Ван Ромпеј је предочио да су „велики изазови ту и даље, али сам охрабрен јер сам данас видео да је српски премијер човек с визијом за будућност његове земље и убеђен сам да ће он учинити све што може да Србију доведе што ближе Европској унији“, рекао је Ван Ромпеј.

Председник Европског савета је нагласио важност програма европских реформи које Србија треба да спроведе и нагласио да „нормализација односа с Приштином остаје кључни услов да Србија почне преговоре о чланству“.

То, по његовим речима, „значи и да сви буду укључени у регионалну сарадњу, да се активно сарађује с Еулексом и нађу решења и за најтежа питања на северу Косова“.

Премијер Дачић је оценио да је „Србија кључна земља у региону и од њене будућности ће зависити и будућност читавог региона“.

Србија је, по његовим речима, зато опредељена за мир, стабилност и сарадњу у региону, мирно решавање свих спорова и за улазак свих земаља региона у ЕУ.

БЕТА

Линк ка видео прилозима на сајту агенције ТАНЈУГ