Тачи: Влада Србије преузела обавезу да расформира „паралелне институције безбедности на КиМ“

taciПРИШТИНА – Приштински медији преносе данас да је такозвани косовски премијер Хашим Тачи оценио састанак са премијером Србије Ивицом Дачићем као допринос нормализацији односа и рекао да ће испоштовати вољу грађана севера Косова да изаберу своје представнике.

Он је такође рекао да је Влада Србије први пут преузела обавезу и одговорност за расформирање паралелних институција безбедности и њихово уклањање са Косова и изразио уверење да ће се ствари кретати брже и динамичније када се ради о остваривању те обавезе.
„Разговарали смо о питањима око којих смо се раније сагласили, о заокруживању пуног остваривања споразума ИБМ. Сада ће се наравно царина плаћати према стандардима који су одређени према такозваном Уставу и законима Косова“, изјавио је Тачи истакавши да је Косово јединствена царинска зона те да ће се то структно поштовати.

Кад је реч о северу Тачи је казао да ће поштовати вољу тамошњих грађана да изаберу своје представнике, као и да ће Приштина развијати фонд за север.
„Ми ћемо развијати фонд за север земље. Ова зона има потребе за развој и враћање вере тим грађанима“, казао је Тачи.

Он је одбио могућност да се платформа Србије о Косову нађе на дневном реду разговора и рекао да је платформа била и остаје без вредности и не може се поставити на столу тамо где су представници Косова.

Према писању дневника Коха диторе, Тачи је јучерашњи сусрет оценио као допринос нормализацији односа између две земље и додао да је сада много већи оптимиста да ће бити напретка између Косова и Србије.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП