Србији нови услови: укинути институције на КиМ

estonБРИСЕЛ – У Бриселу се данас одржава нова рунда разговора премијера Србије Ивице Дачића и такозваног косовског премијера Хашима Тачија која ће се и овом приликом одвијати током радне вечере код шефице европске дипломатије Кетрин Ештон.

Портпаролка Ештонове Маја Коцијанчић објаснила је у разговору за Танјуг да је овај формат одабран због препуне сатнице Високе представнице, како би могла да посвети више времена саговорницима.
„Обичан састанак или радни ручак могао би да траје сат или највише два, док трајање радне вечере није ограничено“, рекла је она.

Очекује се да ће и ова рунда дијалога делом бити посвећена спровођењу споразума о интегрисаном управљању прелазима на административној линији, односно о питању расподеле царинским приходима са тих прелаза. О овом проблему је у Бриселу претходних дана вођен интензиван разговор на нивоу радних група, које са београдске стране предводи Дејан Павићевић, а са приштинске Едита Тахири.

Сем тога, најављено је отварање нових тема везаних за север Косова, а Коцијанчић је раније изјавила како ће ова рунда бити тежа од претходних, јер се до сада разговарало пре свега о спровођењу раније постигнутих споразума, а сад су на реду нови. Портпаролка, међутим, није могла да прецизира које ће конкретне теме бити отворене, рекавши да о томе одлучује Ештон.

Тачи је јуче у Приштини на седници владе рекао да ће гашење паралелних структура на северу Косова бити једна од тема његовог разговора са Дачићем у Бриселу.

Премијер Дачић ће се уочи сусрета са Тачијем срести и са замениког помоћника америчког државног секретара за питања Балкана Филипом Рикером, док је за петак ујутру предвиђен састанак са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом.

Рикер је јуче новинарима у Бриселу рекао да ће се састати и са такозваним косовским премијером. Он је истакао значај наставка дијалога Београда и Приштине како би Србија што пре добила датум за почетак преговора о придруживању Европској унији.
„За последњих неколико месеци постигнут је невероватан напредак“, рекао је Рикер, уз констатацију да су многе његове колеге сумњале да ће споразум о интегрисаном управљању прелазима икада бити спроведен, али да се то ипак десило.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП