Косовски терористи прете Србији ратом

Учения Сухопутных войск в Нижегородской областиАлбански терористи са Косова су изјавили да су спремни да ратују против Србије. Незаконита оружана формација под називом Албанска национална армија (АНА) објавила је мобилизацију својих присталица. У саопштењу генералштаба АНА-е каже се да је циљ мобилизације борба против српских окупатора. Управо политику окупације, по мишљењу формације, Србија води на северу ”независног Косова”, као и у општинама Прешево, Медвеђа и Бујановац, насељеним претежно Албанцима, које, како је изјавио пуковник АНА-е по надимку Качак, јесу албанске територије и нико не сме да их дира.

Шта је то АНА? Она се појавила 2001. године на југу Србије када су се југословенски органи безбедности борили против чланова такозване Армије за ослобођење Прешева, Медвеђе и Бујановца. Први пут су се појавили у јавности исте те 2001. године, у току сукоба између снага безбедности Македоније и још једне групације албанских сепаратиста под називом Ослободилачка национална армија. Није тешко погодити да су све ове формације верне идејама формирања ”Велике” или ”Етничке” Албаније.

Терористи АНА-е одликовали су се угалвном љубави према експлозима. 2003. године двојица екстремиста погинула су приликом покушаја минирања железничког моста у северном делу Косова. 2005. године припадници АНА-е су покушали да ликвидирају председника Косова Ибрахима Ругову, мада експлозивна направа постављена у контејнер за смеће никога није убила ни ранила. На пролеће 2012. године у једном од мешовитих квартала северног дела Косовске Митровице човек из АНА-е је решио да споји припрему експлозивне направе и пушење. Дошло је до смртног исхода.

Сматра се да је АНА била обезглављена 2007. године када су у току специјалне операције македонске службе безбедности елиминисале неколико лидера ове групације, као и одузеле озбиљну резерву оружја. Зато не чуди што су годинама акције постајале све мање. 2012. године терористи су остали запамћени само скрнављењем правиславне цркве поред Бара, на чијим зидовима су написали ”Етничка Албанија” и ”Албанска национална армија”.

АНА је од оних организација које иступају против свих и свега на свету: они су више пута прекоревали власти у Приштини због спремности да преговарају са Србијом. По неким сведочењима, АНА је била повезана са Ал-Каидом. Број присталица банде није прецизно утврђен, мада по најсмелијим оценама тешко да их је више од неколико хиљада. Углавном су то бивши чланови ОВК, при томе постоји подмладак који је прошао обуку у покрајини буквално међународним органиазцијама пред носом. Између осталог о тим мировним структурама. Занимљиво је што снаге које одговарају за безбедност Косова на претње АНА-е не реагују уопште. Што је чудно, јер још 2005. године Мисија УН на Косову је прогласила АНА-у за терористичку организацију.

Сада је борце АНА-е приморао да поново стану под оружје скандал на југу Србије. Београдске власти захтевају да се демонтира споменик који су прешевски Албанци подигли припадницима терористичке Армије за ослобођење Прешева, Медвеђе и Бујановца, погинулим 2001. године.

Представник Српске напредне странке на Косову Бојан Јаковљевић сматра да претње АНА-е треба прихватати озбиљно:

Наравно да те претње треба схватити озбиљно. Да ли имају капацитета? Мислим да не, али бојим се да ће опет доћи до неке, условно речено међународне подршке, јер они без њих то не могу да ураде. Сигурно, они не би давали изјаве овакве какве дају, не би се организовали да немају ту подршку.

Не могу то доказати, али сигурно да постоје ти кампови,ту су и припадници тих такозваних муџахединских организација из разних арапских земаља. Кампови постоје, они врло лако регрутују своје људе да би створили организацију која би могла да изазове велики проблем на овом делу Балкана.

Претње АНА-е заиста изазивају забринутост, али им не треба поклањати превише пажње, сматра Оливер Ивановић, бивши државни секретар у министарству Србије за питања Косова и Метохије:

Такве изјаве и такве организације нормалан човек не сме да занемари. Али, не сме им се посвећивати ни превише пажње. Они се сви етикетирају са разним чиновима генерала, пуковника итд. Али, то никада није била војска, то су биле мање групе, да тако кажем, побуњеника које нису бројале озбиљну формацију.

Симптоматично је то што се увек појављује АНА кад треба појачати преговарачку позицију Приштине, јер се онда Приштина изговара за некакву „некооперативност“ и „неконструктивност“ због притиска који трпи у институционалном смислу током преговора са Србијом. Значи, кад год је Приштина притиснута од стране међународне заједнице да направи озбиљан искорак и озбиљан уступак у оправданим захтевима Србије, онда она користи „Самопредељење“ као институционални притисак у оквиру парламента. Такође наводе и облике ванинституционалног притиска, то су разноразне организације ветерана, па се појављује „АНА“ или нека трећа таква терористичка организација која прети сопственој влади у Приштини- да ће је наводно казнити ако буде попустила по овом или оном питању.

Имам утисак да је то везано са властима у Приштини.

Пошто је АНА тајно удружење, може се само нагађати да ли је она проводник идеја много моћнијих међународних терористичких организација, приручна ”мушица” за приштинског ”слона” или, како тврди косовска полиција, ”фантомска огранизација”? У крајњој линији youtube опус АНА-е где терористи у камуфлажним маскама пажљиво проучавају карту бојевих дејстава делује прилично вештачки и већ је постао објекат пародије српских интернет-корисника.

Тим поводом сећамо се недавне приче у суседној Хрватској. Крајем прошле недеље у Загребу су одјекнуле експлозије. Осумњичени је задржан, води се истрага. Међутим, буквално наредног дана на интернету се појавило видообраћање извесног командира Шамила који је саопштио да иза екслозија стоји ”покрет отпора” и позвао на нове терористичке акте у престоници. Убрзо је ”командир”, како се испоставило Дамир Мамић, отац породице и скромни службеник кадровске службе једног хрватског предузећа био ухапшен. Ипак истражни органи истражују, али већ сада је јасно да за позивања на тероризам хрватски поклоник чеченског терористе Шамила Басајева може да добије 10 година затвора.

Тимур Блохин / Глас Русије